В Ужгороді гриби і м’ясо коштують однаково

Уже не секрет, що в Ужгороді одні із найвищих ціни на продукти харчування.

І поки статисти уперто показують стабільність на ринку, ми щодня спостерігаємо за ростом цін на майже усі продукти, які споживаємо. Газета «Наш Ужгород» відтепер щотижня моніторитиме ціни на місцевому ринку, аналізуватиме сезонність цін на найбільш затребувані продукти харчування.

Отож, сьогодні на ужгородському ринку за картоплю просять 7 гривень за кг. У супермаркеті ця ціна може різнитися на 3 гривні, як наслідок – 10 гривень за кг. Фасоля, як один із найпопулярніших продуктів під час посту, сьогодні коштує 20 гривень за півлітрову банку. Відтак, за два місяці ціна за літр фасолі виросла на 5 гривень. Імовірно, через початок посту. Сушені гриби ужгородцям обійдуться у 80 гривень за літрову банку. Не дешево, якщо врахувати, що це один із основних інгредієнтів у пісних стравах. Проте, здебільшого, ужгородці таки запасаються грибами під час сезону. Буряк під кінець сезону коштує 10 гривень за кілограм. Квашена капуста, традиційний елемент місцевої кухні, наприкінці холоного сезону коштує 70 гривень за літрову банку. Тут зверемо увагу на те, що доцільно перевіряти свіжість такого продукту, адже умови зберігання вам невідомі. Помідори, сезон яких в Україні ще не почався, проте їх можна купити протягом року, сьогодні на ринку коштують 40 гривень за кілограм. Трохи подешевшали за два місяці, під новий рік за них просили 60 гривень. Зелену цибулю, одну з найперших весняних приємностей, знайти на ринку не вдалося. Проте, в супермаркетах за пучок просять 6-8 гривень. Грудка творогу ужгородцям обійдеться у 30 гривень. Ціна не змінилася, порівняно з минулим роком. За літр молока на базарі просять 15 гривень. Яйця на ринку коштують 1,70 грн за одне. У супермаркеті – 2,30 грн за яйце.

А от для тих, хто не постить, ми поцікавилися цінами на м’ясні продукти. Звісно, його купуватиму менше аж до Великодня, проте: свинина на прилавку без кістки коштує 80 гривень за кг. Курятина, як це не дивно, лише на 3 гривні дешевша за філе. Господині відзначать, що куряче м’ясо помітно зросло в ціні за кілька місяців. У супермаркетах, до речі, ціна на м’ясні продукти буде ще дорожча.

Тож, орієнтуватися у цінах на продукти – значить економити сімейний бюджет, адже більшу його частину ми таки проїдаємо. Газета «Наш Ужгород» бажає вам натхнення у приготуванні страв та смачного! Купуйте їжу правильно.

Альона КОЛОДІЙ, газета «Наш Ужгород», ексклюзивно для zakarpatpost.net