На Закарпатті стартує сезон березового соку. Чим він корисний?

Березовий сік – продукт, який надає сприятливий вплив на весь організм людини. Його збирають ранньою весною в місцях з чистим грунтом. Сік берези – прозора рідина (пасока), що випливає з надломлених і перерізаних гілок і стовбурів берези під дією кореневого тиску. Цей напій відомий ще з часів Київської Русі, пише «Сьогодні» з посиланням на  likar.info.

Точно назвати відповідний час для збору березового соку складно. Все залежить від погодних умов. Наприклад, якщо під час березневої відлиги сік вже почав текти, але несподівано вдарили морози, процес призупиниться. Як правило, сік починає текти з таненням снігу і набуханням нирок, приблизно в середині березня. Збір соку берези припиняють, коли розпускається листя, в другій половині квітня.

Вирушаючи на збір березовиці, вибирайте дерева діаметром понад 20-30 см з добре розвиненою кроною. До того ж, від зрілих беріз сік буває солодше. Акуратно зробіть у стовбурі отвір на відстані 20 см від землі. Під ним прикріпіть жолобок з берести або пластику, за яким буде стікати сік. Жолобок повинен бути направлений в пляшку, банку або пакет. Кількість отворів, яке можна зробити залежить від діаметра берези: тільки одне при 20-25 см, при обсязі 30-35 см – два, в дереві з діаметром 40 см і більше допустимо зробити чотири отвори.

Зібрали сік – полікуйте дерево: візьміть віск, пробку і закрийте нею отвір, щоб в ствол не потрапили бактерії, які можуть нести серйозну загрозу життя дерева.

Зверніть увагу, що береза почне загоювати нанесену їй ранку, як тільки ви її надсверлите. Тому те, що кількість березового соку буде падати, це нормально. Не намагайтеся поглибити отвір, а краще просто змініть березу, як тільки соку стане зовсім мало.

Хімічний склад березового соку

Зовні сік берези безбарвний, виглядає як прозора рідина, але за хімічним складом він перевершує багато вітамінних напоїв. Він зберігає в собі вітаміни, вуглеводи, мінерали, фітонциди, органічні кислоти. У 100 грамах березового соку міститься:

  – Вуглеводи – 1-3 г
  – Калій – 27.3 мг
  – Натрій – 1.6 мг
  – Кальцій – 1.3 мг
  – Магній – 0.6 мг
  – Алюміній – 0.1-0.2 мг
  – Марганець – 0.1 мг
  – Залізо – 25 мкг
  – Кремній – 10 мкг
  – Титан – 8 мкг
  – Мідь – 2 мкг
  – Нікель – 1 мкг

Також до складу соку входять фруктовий цукор, органічні кислоти, ефірні масла, фітонциди, що володіють антимікробними властивостями, дубильні речовини, сапоніни, вітаміни.

Користь березового соку

Завдяки такому багатому складу макро- і мікроелементів, березовий сік є засобом від багатьох хвороб. Сік вживають, при кашлі і ангіні, головних болях, захворюваннях суглобів. Це один з кращих засобів, що сприяють поліпшенню обміну речовин і роботи шлунка (калоризатор). Сік берези також рекомендують пити при захворюваннях дихальної системи, ревматизмі, туберкульозі, подагрі, каменях у жовчному міхурі і нирках, набряках, так як він має сечогінну дію. Цей натуральний напій сприяє швидкому загоєнню виразок і ран. Регулярне вживання березового соку сприятливо позначається на процесі розщеплення каменів в сечовому міхурі і нирках. При цьому підвищується діурез, виводяться дрібні піщинки, поліпшується кровопостачання сечового міхура. Деякі дослідники рекомендують дрібно випивати за один день не більше 150-350 мілілітрів, так як ефект біологічної стимуляції від свіжого березового соку може виявитися досить сильним.

Свіжий березовий сік рекомендують майбутнім мамам на всіх термінах вагітності. Він покращує плацентарний кровообіг, послаблює прояви токсикозу, зменшує набряклість. Вагітним радять вживати 100-250 мл соку в день.

Сік берези, завдяки своєму сечогінному ефекту здатний знижувати артеріальний тиск. З метою зниження тиску у гіпертоніків рекомендують приймати натщесерце, за 30-60 хвилин до їжі, не відмовляючись від прийому гіпотензивних ліків (лікарських засобів, що знижують артеріальний тиск). Унікальний мікроелементний склад соку облагороджує судинну стінку, деяким чином запобігає утворенню атеросклеротичних бляшок.

Застосування в косметичних цілях

Зовнішньо березовий сік застосовують при фурункульозі і екземі, вуграх і випаданні волосся, пігментації шкіри, не загоюються ранах і виразках. На основі березового соку можна приготувати ефективні засоби для шкіри, його добре використовувати для зволоження і очищення сухої шкіри. Незамінний сік берези і для догляду за волоссям. Досить мити з ним волосся протягом двох тижнів, щоб волосся стало блискучим і пишним. Березовий сік відмінно зміцнює волосся і позбавляє від лупи.

Протипоказання

Людям з виразкою шлунка і сечокам’яною хворобою слід бути обережними з вживанням березового соку. Протипоказаний він також і тим, хто страждає алергією на березовий пилок. Якщо в нирках є камені, і вони досить великі (понад 3 мм), велика ймовірність, що березовий сік може “потривожити” їх, вони можуть застрягти в сечоводі або уретрі.

Консервація березовго соку

Березовий сік консервують з хвоєю. Беруть свіжі річні пагони соснової хвої, добре промивають, ошпарюють окропом, щоб змити восковий наліт, і ще раз промивають спочатку гарячою, а після – холодною водою. У посудину ємністю 50 літрів кладуть 2,5-3 кілограми такої хвої. Свіжий березовий сік слід процідити, підігріти до 80 °С і залити їм хвою доверху. Настояти сік з хвоєю 6-7 годин. Потім сік злити, процідити, додати 5 відсотків цукру і 0,1-0,2 відсотка лимонної кислоти. Розлити сік в банки і після закупорювання стерилізованими кришками пастеризувати при 90-95 °С протягом 25 хв.

Можна консервувати березовий сік із м’ятою. На 50 літрів соку беруть 70-100 грам сухої м’яти, заливають її соком і настоюють 5-6 годин. Консервують так само, як березовий сік із хвоєю.

Дуже смачний і корисний березовий сік з медом, відваром шипшини, глоду, меліси.

Також можон приготувати і березовий квас. Інгредієнти: 10 л березового соку, 50 шт. родзинок, 400 г цукру. Процідіть березовий сік через кілька шарів марлі, щоб очистити його від сміття. Додайте родзинки, цукор і залиште бродити в прохолодному місці. Через 3-4 доби квас готовий. Потім процідіть квас, закупорте пляшки і поставте в темне холодне місце на тривале зберігання.

Квас з березового соку може зберігатися до осені.

zakarpatpost.net