У скільки закарпатцям обходиться пісне меню

Перша неприємність – ціни на картоплю, адже саме в цей час починається його сезонне подорожчання. За 2017 рік вартість картоплі вже виросла на 1,5 гривні.

“На сьогоднішній день картопля вже коштує 6,5 гривень за кілограм, і її вартість буде зростати, оскільки картопля і хліб складають основу нашого раціону”, – пояснює директор асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.

Не будуть відставати з підвищенням вартості й інші овочі, зокрема тепличні продукти, що пов’язано з високими тарифами на електропостачання, пише «Сьогодні».

Так, в березні на 30-40 копійок за кілограм зросла ціна капусти і моркви. У ціні виростуть і перші грунтові томати – з 30 гривень за кілограм вони подорожчають до 40-45. Однак, згідно з прогнозами, більше спустошить кишені українців звичайний салат: чотири пучка того, що в народі називають просто травою, а це менше 400 грамів, вже вартують як кілограмовий шматок м’яса. Навесні зелень ще трохи додасть у вартості так само через дорогу електроенергію. Імпортувати зелень заважає негода в Італії та Іспанії, де і купує Україна салат.

“На сьогоднішній момент звичайний пучок салату обійдеться вам в 12 гривень. А якщо ви хочете якийсь салат смачніше – 20 гривень (за пучок). Далі, якщо і буде подорожчання, то на 2-3 гривні, не більше”, – коментує економіст Олександр Охріменко.

До свят дорожчають і гриби, в яких українці, що дотримуються посту, шукають заміну м’ясу. Так, ще два тижні тому кілограм шампіньйонів можна було купити за 25 гривень.

“Гриби вже вище в ціні. Зараз на ринку можна купити їх десь в середньому за 35-36 гривень за кілограм. Якщо ж ви прийдете в магазин, то кілограм грибів купите за 46-48 гривень”, – розповідає Дорошенко.

У той же час неабияк подорожчає риба, оскільки під час посту не всі можуть від неї відмовитися, тому постачальники і піднімають ціни.

“Візьмемо, наприклад, хек – зараз це приблизно 40 гривень (за кілограм). Звичайно, з часом попит зросте і ціна буде близько 50 гривень. Але це хек, така простенька риба. Якщо буде бажання купити щось благородніше – сьомгу, форель – там вже все за 100 (гривень): 150-160. А якщо дійсно дуже хороша то і 200”, – відзначає Охріменко.

Правда, в кінці березня має впасти ціна на українську річкову рибу. Разом з тим, подорожчання обійде і фрукти, зокрема яблука і банани через гарний врожай рости в ціні не будуть.

Ціни на яйця теж повинні впасти приблизно до 13,5 гривень за десяток. Правда, ближче до Великодня їх вартість традиційно піде вгору.

zakarpatpost.net