Голова СБУ говорив із закарпатцями про Карпатську Україну та відвідав УжНУ

Сьогодні, 14 березня, Голова Служби безпеки України Василь Грицак взяв участь у круглому столі «Карпатська Україна 1938-1939 років – етап української державності в XX столітті», що проходив у ректораті УжНУ, передає zakarpatpost.net.

У ході заходу присутні вшанували хвилиною мовчання захисників України періодів Карпатської України та нинішнього протистояння російській агресії на Донбасі. В. Грицак зазначив, що з початку АТО на сході загинули 20 співробітників спецслужб, більше сотні поранені. Водночас більше сотні правоохоронців СБУ були нагороджені державними нагородами.
Василь Грицак підкреслив, що Служба відкриває історикам, викладачам та студентам матеріали з архіву СБУ, які стосуються періоду існування Карпатської України. «Ми повинні зберігати пам’ять та розкривати деталі всіх етапів боротьби українців за свою незалежність, тому СБУ надає науковцям можливість вивчити документи, які в нас зберігаються», ‒ підкреслив Голова СБУ. Доцент Ужгородського університету Іван Чаварга у свою чергу передав архіву Служби рукописну копію з кримінальної справи КДБ на прем’єр-міністра автономного уряду Карпатської України Августина Волошина. Оригінал документу зберігається у ФСБ та недоступний українським дослідникам.
Під час короткого брифінгу керівник СБУ зауважив, що будь-які виклики щодо загрози національній безпеці не лишаються без уваги і реакції з боку Служби, зокрема й на Закарпатті. «СБУ не допустить втілення деструктивних планів російських спецслужб, таких, наприклад, як спроби формування фейкових народних рад тощо», – зазначають у прес-службі Служби безпеки України.
Візити Голови СБУ до регіонів України приурочений до 25-річчя утворення Служби у березні цього року.

zakarpatpost.net