Закарпатський автодор отримав догану. А чим буде латати ями?

Москаль: «Замість грошей на розбиті закарпатські дороги уряд прислав автодору догану. Тепер будемо латати цією доганою ями»

З початку року Київ так і не розпочав фінансування ремонту розбитих закарпатських доріг.

– Минулого року гроші доводилося вибивати «з кров’ю», однак усі дороги, де проводився якісний ремонт із заміною суцільного асфальтного покриття, витримали зимові морози, – зазначає Геннадій Москаль. – Погода вже дозволяє починати ремонт і цього року, в першу чергу ми запланували відновити вщент розбите фурами дорожнє покриття із Сільця до Виноградова (особливо відрізок у Великих Ком’ятах, який капітально не ремонтувався більше двадцяти років і зараз нагадує місячний пейзаж). Однак грошей на оголошення тендеру немає. Більш того, «дорожній експеримент», у який Закарпаття включили з початку року, і який передбачає спрямовувати 50 відсотків коштів від перевиконання митних надходжень на ремонт доріг, не діє.

Уже середина березня, а уряд усе ще не довів митниці планові показники надходжень, тому ми не знаємо, чи заробили щось на дороги. Фінансування проектів (у тому числі дорожніх) Державного фонду регіонального розвитку почнеться не раніше червня чи липня, тому грошей теж немає. Минулого року я просив прем’єр-міністра України передати в підпорядкування обласних держадміністрацій територіальні підрозділи центральних органів виконавчої влади включно зі Службою автомобільних доріг, оскільки їхню роботу слід контролювати на місцях, а не в Києві (див. документ нижче). І показати цим приклад справжньої, а не уявної децентралізації в Україні. Жодної відповіді на звернення не надійшло й досі. Замість фінансування доріг уряд виписав автодору догану за неякісний ремонт – ось і вся реакція Києва на розбиті закарпатські дороги і наші численні прохання розпочати нарешті фінансування ремонтних робіт. Контроль за якістю робіт – це дуже важливо, але якісний ремонт можна зробити тільки за відповідні гроші, а не ті копійки, які ми можемо виділити з місцевих бюджетів. Коли замість фінансування Київ надсилає на Закарпаття догану, це нагадує театр абсурду, тому ми діятимемо аналогічно – візьмемо цю догану й почнемо латати нею розбиті закарпатські дороги! – повідомила zakarpatpost.net прес-служба Закарпатської ОДА.

zakarpatpost.net