Site icon zakarpatpost.net

Закарпатець вирощує вдома більше п’яти десятків видів весняних квітів

Квітникарство, здебільшого, справа жіноча. Однак деякі чоловіки теж люблять пишнобарвну пахучу рослинність. Василь Пилип із Хуста вважає вирощування квітів не професією, а просто цікавим хобі. Однак саме завдяки цьому захопленню йому вдається відпочити душею від справжніх чоловічих справ.

«У бутонах – усмішка сонця»

Пана Василя можна сміливо назвати народним умільцем. Уміє він майструвати різні предмети домашнього вжитку з деревини, чудово знається на сантехніці, зварювальних роботах, ремонті автомобілів. Однак дозвілля любить проводити в тиші, відчуваючи долонями не залізні деталі, не пластик чи пластмасу, а енергетику землі.

-Коли природа прокидається від зимової сплячки, разом із появою перших квітів, ніби «розквітає» людська душа. Найбільше мені до снаги саме весняні рослини, адже вони особливі, тягнуться до неба навіть із-під снігу. Маю у своїй колекції кілька різних видів декоративних пролісків і шафранів. Здається, у їхніх бутонах ховається усмішка сонця, – ділиться думками 29-річний хустянин. – Із квітами, до речі, я розмовляю, не тільки візуально насолоджуюся. Своїми стеблами-антенами рослини «відчувають» вібрації людських думок і відповідно «віддячують» господарю за турботу. Я б навіть назвав квіти прототипами сучасних детекторів брехні. Їх неможливо обманути, спокусити фальшем. Тому дуже важливо щиро любити «мешканців» свого квіткового царства.

Ростуть «підопічні» пана Василя і на подвір’ї, і у будинку, і у спеціальній теплиці. Утім чоловік вирощує їх не для продажу, а для власного задоволення і аби порадувати друзів, знайомих, а особливо маму.

Розсада з Угорщини, насіння – з Голландії

Зі слів квітникаря, зараз придбати екзотичні рослини можна будь-де і будь-яким способом. Є багато видів насіння як у закарпатських крамницях, так і в зарубіжних, віртуальних.

-Купував насінини не раз через Інтернет-магазини. Жодного разу не обманули, до речі. Найчастіше замовляв посадковий матеріал із Голландії. За розсадою раніше їздив до Ніредьгази. Тепер маю стільки квітів, що й сам можу збувати їх, – усміхається Василь Пилип.

І справді, у міні-ботанічному саду чоловіка різними барвами квітують і гербери, і фіалки, і гвоздики, і первоцвіти, і кремена, і крокуси, й анемона, і гусяча цибулька, і декоративний ірис, і селекційні нарциси, і тюльпани… загалом більше п’ятдесяти видів весняних див.

-Найбільше різновидів маю гіацинтів та тюльпанів, розповідає пан Василь. – А доглядати за рослинами зовсім не важко. Головне – поливати їх вчасно, підживлювати мінеральними добривами, підкопувати, і, звичайно, стежити за температурним балансом. Скажімо, у теплиці підтоплюю пічкою-буржуйкою, аби рослинам було тепло. Пізніше висаджу квіти у двір, зроблю райську оранжерею, яка даруватиме і мені, і гостям відчуття насолоди від споглядання та наповнюватиме атмосферу домашнього затишку особливим комфортом.

Від матері до сина

Закоханість у флору Василь Пилип перейняв від матері. Пані Марія теж дбайливо доглядає за оранжереєю, а весна у неї наступає навіть раніше за календарну, адже перші рослини починають буяти ще в лютому.

-Син серйозно зайнявся квітникарством лише рік тому. Але вже має неабиякі здобутки. Раніше пестила своїх улюбленців лише я, – усміхається жінка.

-Робота з рослинами – це, перш за все, здоров’я.  І не тільки тому, що вони дарують хороший настрій. Природа сама собою здатна зцілювати різні недуги, нормалізувати тиск, підживлювати організм енергією, – переконує пан Василь.

Звичайно, краса кожної рослини – тимчасова, але в родині Пилип на заміну одним одразу ж розквітають інші квіти, тому маленький «Едемський сад» хустських поціновувачів барвистої вроди весь час тішить принадами та ароматами.

Марина АЛДОН, zakarpatpost.net

 

 

Exit mobile version