Чому закарпатські замки будували на пагорбах

Олександр Дзембас – людина добре відома далеко за межами області. Історик і археолог, дослідник і охоронець Невицького замку знає все про архітектурні пам’ятки. Саме його ми попросили поділитися думками з приводу того, чому закарпатські замки будували на пагорбах.

«Шляхом тривалих археологічних досліджень виявилось, що більшість середньовічних замків нашого краю розташовані там, де колись існували більш давні городища.

Давнє населення колись вибирало топографічно найбільш вдалі місця з точки зору захисту. І лише згодом вже у середньовіччя на тих місцинах почали зводити замки. Вони здебільшого знаходяться на висотах. Це – Ужгородський, Мукачівський, Хустський, Невицький  замки. Коли я займався цією темою, досліджував дуже багато городищ в різних куточках Закарпаття. Я був змушений вивчати й еволюцію фортифікаційних споруд починаючи з епохи бронзи, раннього заліза, римського часу і аж до середньовічча.  У 1991 році випадково, коли проводив археологічні розкопки на Невицькому замку  я став свідком роботи комісії з оцінки пам’ятки, для можливого подальшого зміни власника.  Законодавство, щодо збереження історико-культурної спадщини і на той час  було досить суперечливим і тема була болісною вже тоді. Методика подібної оцінки, тоді ще не була розроблена. Мене шокувала пропозиція одного з членів комісії визначити вартість об’єкта по вартості кубатури каменю. Про історичну та археологічну цінність пам’ятки мова не велась  взагалі. Я зрозумів, що пам’ятки замкової архітектури потрібно ретельно дослідити, з’ясувати реальні межі їх територій, історичну та наукову цінність. До цього в області цим практично ніхто не займався. Хтось це має робити?!  Починати треба… і вже!» розповів пан Олександр.

zakarpatpost.net