За кількасот метрів від центру Ужгорода збирають березовий сік

Ужгородці можуть набрати березовий сік, навіть не виїжджаючи при цьому за межі свого міста. Зокрема, на  вулиці Польовій хоч росте всього одна береза, але місцеві винахідники умудрилися навіть із неї добувати цілющий напій.

Перехожі про такий креатив відгукуються дуже схвально.

«Ми з родиною також щороку заготовляємо сік. Правда, для цього їдемо в березовий ліс, там усе екологічно чистіше, немає автомобільних викидів. Однак тішить, що дехто умудряється набирати сік навіть в Ужгороді», – каже пан Роман.

«Березовий сік є дуже корисним. Але збирати його потрібно вміти. Передусім треба вибирати дерева, товщина стовбуру яких більше  30 сантиметрів. Отвір потрібно робити з північної сторони дерева, на висоті не вище метра і він має бути глибиною 2-3 см у напрямку знизу вгору, щоб сік мав можливість вільно стікати вниз. Потім туди вставляється жолобок, через який саме сік  і потрапляє у ємність, бажано скляну, а не пластикову», – розповідає пан Павло.

Цікаво, що хоча про лікарські властивості березового соку відомо більшості ужгородців, регулярно вживають диво-рідину лише окремі. При цьому краяни наголошують, що самотужки збирати сік не мають часу, а купувати – грошей.

Однак пора збирання березового соку досить коротка, тож тим, хто хоче збагатити організм корисними природними вітамінами, варто поквапитись.

zakarpatpost.net