На Закарпатті стартує перший конкурс піаністів

Виявити та підтримати молодих талановитих виконавців, розкрити їх творчу індивідуальність, пропагувати спадщину українського фортепіанного мистецтва та популяризувати серед дітей та молоді класичну музику покликаний новий мистецький конкурс, який стартує наступного тижня на Закарпатті.

Перший відкритий конкурс піаністів імені Дезидерія Задора відбудеться з 23 по 26 березня в Ужгороді на базі Ужгородського державного музичного училища, яке носить ім’я видатного музиканта. Про деталі мистецького заходу під час брифінгу розповіли організатори конкурсу – заступник начальника управління культури Закарпатської ОДА Ілдико Молнар та завідувач циклової комісії «Фортепіано» Ужгородського державного музичного училища, член журі конкурсу, Маріанна Сокач.

Виконавці змагатимуться у трьох вікових категоріях. Перша – від 12 до 15 років – учні шкіл естетичного виховання. Друга від 15 до 17 років та третя від 17 до 19 років – студенти музичних училищ.

За перемогу змагатимуться більше тридцяти учасників з різних куточків України: Івано-Франківська, Черкас, Херсона, Одеси, Дрогобича, Тернополя.  Крім того заявки надійшли з Німеччини, Угорщини, Словаччини. «Закарпатську область представлять студенти Ужгородського музичного училища та учні шкіл естетичного виховання з усієї області», – повідомила Маріанна Сокач.         Конкурсанти виконуватимуть найкращі зразки класичної музики. Виконання українських творів є обов’язковим.

Оцінюватиме виступи високопрофесійне журі, провідні викладачі та музиканти. Серед них професор Будапештської  музичної академії ім.Ф.Ліста Балаж Соколаї, професор Національної музичної академії ім.П.Чайковського Валерій  Козлов; професор Львівської національної музичної академії  ім.М.Лисенка Йожеф Ермінь; викладач Кошицької консерваторії Віола Самборська.

Урочисте відкриття конкурсу відбудеться 23 березня в Закарпатській  обласній філармонії, на якому з музичними вітаннями виступлять члени журі. 24 та 25 березня триватимуть прослуховування учасників у великому залі Ужгородського державного музичного училища.

Крім того, у п’ятницю, 24 березня, в обласній філармонії відбудеться концерт видатного музиканта Балажа Соколаі під час якого звучатимуть твори Франца Шуберта.

Урочисте закриття конкурсу та концерт лауреатів  відбудеться у неділю, 26 березня, на сцені обласної філармонії. Конкурс є відкритим, тож на любителів класичної фортепіанної музики чекають цікаві концерти, наголошують організатори. Вхід на прослуховування та концерти вільний.

«Перший відкритий конкурс піаністів цього року став міжнародним. Ми плануємо, що він буде традиційним та сподіваємося, стане брендовим музичним конкурсом Закарпаття», – зазначила Ілдико Молнар.

zakarpatpost.net