У Хусті можна вже купити пасхальні яйця – від 15 гривень

Продають їх уже кілька днів – переважно мешканці Сокирниці.

У цьому селі, що на Хустщині, традиційно займаються писанкарством. Утім на яйця наносять не традиційні, а власні авторські  візерунки.

Марія Петечел виготовляє мальованки вже майже 40 років. Каже, що на художника не вчилась, але хист до образотворчого мистецтва в неї був із дитинства. Проте, на думку умілиці, аби зробити писанку, треба мати не лише талант, але й чисті думки. Допомагають жінці в роботі  і дочка, і онучка.

У іншої майстрині Анни Фречки писанкарський стаж більше двох десятиліть.

-У нас у селі виготовляють великодні яйця не менше 150 родин. Це – заняття, що передається з покоління в покоління. Навіть хлопцям до снаги пофантазувати над виробами. У цьому році попит на пасхальні атрибути поки що слабкий. Найслабшим попитом користуються писанки, більше покупців цікавлять  яйця, оздоблені у техніці декупажу,  квіллінгу, скрапбукінгу, бісероплетіння, канзаші, причепурені тасьмою, мереживом та стрічками – ділиться думками умілиця.

До речі, фантазія майстринь справді вражає. Великі гусячі яйця вони перетворюють та неординарні і цікаві витвори, між якими є й пасхальні корзинки, і курчатка, і зайченятка, і строкаті букети, і багато різних інших рукодільних див.

-Працювати над писанками починаємо взимку, тоді не треба поратися на городі й для творчості є більше вільного часу. Робота дуже кропітка. Іноді над яйцем треба потрудитись і кілька днів. Навіть у найпростішій техніці за добу більше, ніж 15 виробів зробити не можна. Крім того, підручні матеріали – фарби, намистинки, стрічки та інше доводиться везти із-за кордону. Натомість у нас ціна готового виробу зовсім невисока –15-40 гривень, – розповідає інша писанкарка Світлана Шустур.

Найдешевше сокирничанки продають яйця, виготовлені у техніці декупажу, найдорожче – оздоблені намистинами.

Жінки переконують, що їхня робота таких незначних коштів варта, але розуміють, що декому все ж придбати сувенір ручної роботи дійсно не по кишені.

zakarpatpost.net