Як «відкуповуються» закарпатські роботодавці, щоб не піднімати зарплату

Безкоштовна кава, корпоративи та проїзний – додаткові пільги, покликані підняти у службовців мотивацію.

«На безриб’ї і рак риба», «малий золотник та дорогий», «краще синиця в руках …». Виявляється, українські роботодавці знають масу ось таких прислів’їв і приказок, які готові застосовувати в житті. Та й взагалі вітчизняне начальство готове на багато що, аби не платити працівникам адекватні гроші, пише 30seconds.com.ua.

«Зарплату вже три роки не піднімають, зате обіди безкоштовні», – хвалиться сусідка. Запитала, що у них на обід і прикинула: в нашій офісній їдальні такий обід коштує 25 грн. Множимо на 22-24 робочих дня і отримуємо прибавку до зарплати в 600 грн. Прямо скажемо, не густо, і такий «надбавкою» за три роки навряд чи б хтось хвалився. А ось безкоштовними обідами – будь ласка! Турбота про співробітників, і все таке …

Безкоштовна питна вода, чайні пакетики на кухні, проїзний на транспорт, ​​м’який куточок в офісі – все це відноситься до так званих нематеріальних стимулів. Практика показує, що чимало роботодавців надають перевагу саме їм за дуже простою причиною: витрати на це мінімальні, а віддача – цілком пристойна.

Всіма цими «заходами» начальство ніби натякає: грошей немає, але ви тримайтеся. А ми вам допоможемо, чим можемо, вже даруйте.

Що в нематеріальних стимулах ще добре – що їх (на відміну від тієї ж премії) можна обіцяти і не давати. Ось, наприклад, в одній великій компанії сказали, що грошей на зростання зарплат немає, але зате передбачені багатомільйонні інвестиції на розвиток. Вилилися ці інвестиції в заміну стільців у кімнаті для нарад і магнітну дошку. Стільці вже поламалися, а дошку співробітники так любовно і називають: «наші багатомільйонні інвестиції».

А ось як чудово проблему стимулювання співробітників вирішили в інший великий компанії.  Отже, спочатку всім заморозили зарплати. Потім, щоб співробітники остаточно і безповоротно зрозуміли, запевнили що грошей не просто немає, а «зовсім немає», кулер вивезли в невідомому напрямку, кухню з чайником і мийкою переобладнали в комору, а з туалетів вилучили туалетний папір і мило. А потім, через місяць, туалетний папір повернули. І всі співробітники одностайно вирішили: це покращення! І життя все-таки налагоджується!
Які «плюшки» пропонують українські роботодавці

Безкоштовна кава/ чай 47,1%
Корпоративи за рахунок компанії 44,2%
Оплата мобільного зв’язку 25,0%
Виїзні заходи за рахунок компанії 20,7%
Мобільний телефон 15,0%
Медична страховка 15,0%
Купівля профільної літератури 12,3%
Наявність релакс-зони в офісі 11,6%
Оплачувані 8,8% обіди
Підтримка здорового способу життя (душова і велопарковка) 7,7%
Проїзний на роботу 6,8%
Оплата занять спортом 6,7%

zakarpatpost.net