Ранні овочі по-закарпатськи: високі ціни та небезпека чи смачне задоволення?

На центральному овочевому ринку Ужгорода вже більше тижня, як кипить торгівля свіжою городиною. Після зими багато кому хочеться поповнити організм не аптечними, а натуральними вітамінами. Утім чи безпечними є ранні овочі?

Наразі перевіркою якості продуктів на ринку ніхто не займається. Від Держсанепідемслужби ці повноваження забрали, натомість хорошої альтернативи так і не запропонувавши. У той же час навряд чи вся городина вирощена дійсно натуральним шляхом, без застосування хімічних добрив.

Проте слід віддати належне і трударям, які не покладаючи рук, навіть взимку працювали у теплицях, підкопували і поливали рослини, аби вже у перші дні березня порадувати краян дарами своїх полів.

-Уже другий тиждень збираю врожай, – каже пані Марія з Широкого. – На землі вдома працюють всі, тож і результати маємо непогані. Найбільшою проблемою є збути крам, адже продукти швидко псуються, а купують їх в Ужгороді не дуже активно.

У покупців же з приводу подібних нарікань є свої «залізні» аргументи.

-Ціни на овочі досить високі, так що дозволити собі подібну розкіш може далеко не кожен. Беру по кілограму – не більше, тільки аби порадувати рідних салатами, – зізнається ужгородка пані Лариса.

До речі, порівняно з минулорічним березнем вартість сільськогосподарської продукції дійсно змінилася. Щось подорожчало, а щось – навпаки впало в ціні.

Наприклад, торік пучок цибулі коштував 2-4 гривні, тепер – 5, а от за пучок редиски та петрушки – із 7-8 позаторік, минулої весни вартість зросла до 15 гривень, а зараз її можна придбати за 12.

Огірки у березні 2015 року коштували 22 гривні, у  2016 –  50, а тепер – 56-60.

Помідори ж дещо впали в ціні. Із 42 гривень позаторік, 60 – торік до 30-35 – зараз.

Крім того,  з корисних і дієтичних овочів наразі можна придбати печериці по 50 гривень, цвітну капусту, кабачки – по 70, капусту – по 5, кріп, петрушку  – по 4-5 гривень за пучок.

Слід зазначити, що ранні овочі справді по кишені далеко не всім краянам. Проте в той же час не можна сказати, що їх ніхто не купує. Охочі скуштувати тепличні вітаміни усе ж знаходяться, правда, як правило, закуповують їх мешканці міста поки що не дуже жваво.

zakarpatpost.net