Цікаві місця Ужгорода. Озеро Кірпічка

Водойма, що знаходиться між вулицями Зеньковецької і Минайська, відома майже всім ужгородцям. Одні називають її озером «Кірпічка», інші – глиняним кар’єром.

Розташувалося озеро дійсно на місці колишнього кар’єру. Його глибина – місцями до 40 метрів. Ходять чутки, що свого часу озеро виникло за дивних обставин. Увечері, коли працівники  підприємства, що квартирувало поруч,  закінчили роботу, залишивши техніку,  розійшлися додому. Однак вранці, коли вони повернулися на робочі місця, то виявили, що замість кар’єру перед їхніми очима розкинулося  озеро, а вся їхня техніка пішла під  воду. Подейкують, що там вона знаходиться й зараз.

Колись у цьому місці дійсно видобували глину… і не тільки ужгородці. А зараз озеро стало улюбленим місцем для дитячих розваг. Взимку малеча влаштовує собі тут катання на ковзанах, а поруч – на лижах та санках, влітку молодь займається паркуром, а дорослі – активно проводять усілякі розважальні заходи, наприклад, фестивалі, виступи з вуглеходіння, спортивні змагання…

Полюбляють місцину і рибалки, які приходять сюди вудити рибу… а її в озері чимало. Свідченням цьому є й недавня загибель щук, сомів та коропів, про що неодноразово писав zakarpatpost.net.

На жаль, на узбережжі Кірпічки та й у самій водоймі багато рештків людської життєдіяльності. Недобросовісні краяни зносять туди сміття.

Шкода, що така гарна місцина в такому занедбаному стані.

І ще… Незважаючи на те, що в озері влітку купаються ужгородці, тут немає рятувальної служби. А  поруч із водоймою – густозаселений мікрорайон і там проводять дозвілля під час літніх канікул діти.

Але небезпечними для підростаючого покоління є не тільки водяні розваги. Біля озера, серед непотребу, можна побачити і шприци, що говорить про те, що тут ховаються від людського ока ті, хто вживає наркотики. Звісно, у дітей виникає загроза потрапити під поганий вплив більш дорослих товаришів.

І все ж, незважаючи на не зовсім втішну екологічну ситуацію, в озері та біля нього живе багато червонокнижних тварин.

Наприклад, карпатський тритон. Можна тут побачити й черепах. А ще – там багато качок і фазанів, а нещодавно на водоймі знову оселилися лебеді.

Тож наразі головне – не дати зараз озеру перетворитися на болото, зберегти його фауну та флору і не засмічувати довкілля.

zakarpatpost.net