Чи можна в Ужгороді вижити з «мінімалки»?

Нещодавно  Уряд «подарував» населенню довгоочікуване «покращення», утім не врахував чималу вартість комунальних послуг та цін на харчові продукти… Аби з’ясувати, чи можна у місті над Ужем вижити з «мінімалки», ми провели власне дослідження. Отже, оскільки календарний місяць включає в середньому 4 тижні, то спробуємо протягом семи днів купувати речі першої необхідності, витративши при цьому всього 800 гривень (четверту частину від 3200).

Чай та бутерброди

Маючи в гаманці трохи більше трьох тисяч гривень, від громадського транспорту бажано відмовитись взагалі. Краще розраховувати тільки на власні ноги.

Тож чим краще харчуватися, аби вкластися у мізерну суму? Оскільки кілограм м’яса коштує від 80 грн., то від нього, скоріш за все, краще також відмовитись. Можна, звісно замінити яловичину чи курятину на рибу… але вийде ще більша сума – від 100 грн.

Тільки хліб (якщо купувати по буханцю) на тиждень «потягне» щонайменше 70 грн. 7 кілограмів картоплі коштуватиме теж приблизно 70 грн., але ж до неї потрібно ще й інші овочі, бодай тільки для приготування супу. Отже, тільки «зеленина» випорожнить гаманець на цілу сотню. Крупи обійдуться теж недешево. Рис – 22-33 грн., гречка – від 21 грн. Макарони дуже різняться в ціні, але найдешевші можна купити за 12-15 грн. за пачку. Чай – від 15 грн. Цукор – 16-17 грн.  Масло – 100-150гривень за кілограм, сир – 35-60 грн. за 200 гр.

Отже, наші кишенькові витрати майже вичерпано… Раціон, м’яко кажучи, виходить не зовсім здоровим, бо не враховано ні яйця, ні молоко, ні олію, без яких приготування більшості страв практично неможливе… не кажучи вже про найвітаміннішу частину –  овочі, які весною досить дорогі.

Крім того, не слід забувати, що крім їжі ще потрібно заплатити за газ, електроенергію, воду, телефон, Інтернет… Якщо ж у людини проблеми зі здоров’ям, на жаль, на придбання медикаментів грошей не залишається, а вони, між іншим, недешеві… але ж господині протічна ще й побутова хімія, аби помити посуд, випрати білизну. А засоби особистої гігієни – мило, шампунь, зубна паста?

А як у Європі?

На жаль, українська мінімалка, навіть нова – 3200 гривень… є наймізернішою  у всій Європі. Зокрема, згідно з даними, які оприлюднила статистична організація Європейської комісії «Євростат», у країнах ЄС найменше отримує населення  Болгарії – 184 євро. У Румунії мінімальна зарплатня складає 218 євро, у Литві – 300 євро, а Чехії – 332 євро, у Латвії –360 євро, у Словаччині – 380 євро, у Естонії – 390 євро, у Хорватії – 396 євро, у Польщі – 410 євро.

Утім є країни, де «мінімалка» є вищою за 500 євро, що в очах українців здається взагалі фантастичним. Це: Португалія (589 євро), Греція (683 євро), Мальта (720 євро), Іспанія (756 євро) і Словенія (790 євро).

Однак, виявляється, є кілька країн-рекордсменів, де мінімальна заробітна плата є вищою навіть за тисячу євро. Так, у Великобританії найбідніша когорта населення отримує на місяць 1379 євро, у Франції – 1458 євро, у Ірландії – 1462 євро, у Німеччині – 1473 євро, у Бельгії та Нідерландах – по 1502 євро, а у Люксембурзі – майже дві тисячі євро, а точніше – 1923.

Як виживають мешканці нашого краю?

Більшість закарпатців або виїжджають на сезонні роботи за кордон, або поєднують кілька занять. Інакше – просто у 1378 грн. не вкластися…

-Син працює у Чехії і щомісяця мені надсилає по 150 євро. Сама ж за 1600 грн. працюю прибиральницею у приватному підприємстві. Оформлена на половину ставки, тому мінімалка мені не світить, – нарікає пані Марта.

-Я на державній роботі. Маю на місяць 3600 гривень. Але одна виховую двох дітей, чоловік помер. Звісно, цього мало. Тож вечорами вишиваю на замовлення весільні рушники, – стверджує пані Галина.

-Кур’єрська праця виснажлива, але низькооплачувана. Підробляю ночами охоронцем у одній з фірм міста. Крім того, я заочно навчаюся в університеті, тож беруся за все, що вмію, щоб отримати хоч якийсь заробіток, – ділиться думками Олександр Погоріляк.

Слід зазначити, що способів підробітку у краян багато і вони справді дивують оригінальністю. Серед чоловіків найпопулярнішими є ремонт автомобілів, велосипедів, побутової техніки, комп’ютерів і… випікання тортів на замовлення. А от серед жінок – надання послуг візажиста, манікюр, приватні уроки зі школярами, пошиття одягу і… побілка житлових приміщень.

Утім дуже прикро, що держава доводить населення до такої грані зубожіння, що краянам доводиться, вибиваючись із сил, працювати майже цілодобово, аби забезпечити родину найнеобхіднішим, аби нагодувати дітей та обігріти помешкання…

Марія УЖАНСЬКА, zakarpatpost.net