Скільки коштує для ужгородців пікнік за містом?

Разом із приходом весни, починається сезон «вилазок» на природу. Утім відпочинок за містом є не безкоштовним. Аби відправитися з родиною чи з друзями на пікнік, потрібно запастися не тільки вільним часом, але ще й необхідним реманентом і продуктами. За попередніми підрахунками тільки на харчі треба витратити щонайменше половину мінімальної зарплати.

Відпочинок «дикарями»

Багато хто з краян надає перевагу відпочинку на природі (у лісі чи на узбережжі водойми), як кажуть «дикарями». Так і дешевше, і більш звично для наших краян. Крім того, всього один раз витратившись на необхідний інвентар, платити в перспективі потрібно тільки за бензин, аби доїхати до місця «дислокації». Проте чимало прихильників здорового способу життя більш охоче для мандрівок використовують велосипеди. Правда, ровери нині досить дорогі, навіть за вживаного «залізного коня» не найкращої якості треба викласти 3-5 тисяч гривень. А ще у такому разі потрібен ранець, який вартує від 300 до 2500 гривень.

Якщо є хороша компанія, то варто подбати і про столики, стільці, мангал, казанки, сумки-холодильники й навіть про переносні портативні газові плитки. Придбати їх можна як через Інтернет, так і в супермаркетах та спортивних магазинах. Тож шукатимемо, де дешевше. Скажімо, набір шампурів обійдеться у 80 гривень, казанок – від 350 до… 10 тисяч гривень. Туристично-вахтовий набір із трьох мисок можна знайти за 90 грн, сет для грилю – мінімум за 900. Тарілки і виделки краще брати одноразові, а от за термосумку доведеться викласти приблизно 1600 гривень. Стільці – від 260 грн, столик – від 350 грн. Аби захиститися від дощу та вітру, або перечекати грозу (особливо якщо це велоподорож), доцільно купити й спеціальний тент. Стандартну модель намету, розміром 3,5х4,5 м можна придбати за 1600 грн, простішу ж – за 500.

Якщо відпочинок із ночівлею, то необхідно купити й палатку (якщо немає від кого позичити). А обійдеться таке добро приблизно у 1,5 – 2 тисячі. Спальний мішок – 300-600 гривень.

Антиурбанізація: шашлик та картопля із запахом ватри

Однак головним під час «вилазки» на природу наші краяни вважають наїдки. А шашлик для більшості закарпатців – це святе. Та тільки за кілограм м’яса потрібно викласти щонайменше 80 гривень. А для цілої компанії його вартість обійдеться майже в 400 гривень. Якщо ж варити бограч, для приготування якого потрібна і свинина, і баранина, і яловичина, то це додаткові як мінімум 200 гривень. Можна, звісно, страву здешевити, використовуючи молоду телятину, але тут уже, як кажуть… на колір і смак. Щодо інших інгредієнтів, то рецептів дуже багато і кожна господиня (чи господар)  мають власні кулінарні тонкощі.

Варто подбати передусім про картоплю, яка на мангалі (чи на багатті) виходить дуже ароматною, просоченою пікантним запахом димку. А коштує кілограм «другого хліба» – 5-8 грн.

Але це ще не все. Слід подбати і про овочі. Скажімо, запастися помідорами, які коштують від 35 гривень гривень, огірками –  56-60 гривень, квітною капустою – по 70, капустою – по 5, кропом, петрушкою у  – по 4-5 гривень за пучок.

До речі, аби приготувати «спартанський» обід у польових умовах,  неодмінно треба запастися ще й дерев’яним вугіллям, пакуночок якого (залежно від ваги) можна придбати за 25-40 гривень.

Отже, похід на природу може обійтися в доволі кругленьку суму. Але не варто засмучуватись, бо найголовніше – насолода довкіллям, а не власне пікнік. Та й взагалі на відпочинок можна брати з собою тільки воду, аби втамувати спрагу і… фотоапарат, щоб закарбувати мальовничі краєвиди.

Марія УЖАНСЬКА, газета «Наш Ужгород», ексклюзивно для zakarpatpost.net