Пісне меню: життя в Закарпатті дорожчає

Весна, перший місяць із якої вже майже минув здивувала нас не тільки температурними стрибками, погодними сюрпризами, але й цінами… У першу чергу, подорожчанням комунальних послуг, а відтак –  транспортних… і, звісно ж – вартістю продуктів харчування.

Хоч зараз і піст… і багато хто з краян не вживає м’яса, але нові цінники з’явилися й на овочах та фруктах…

Цікаво, що Закарпаття входить до трійки областей із найдорожчими цінами на харчі. При цьому зарплати у нас одні з найнижчих в Україні. А ще слід врахувати і девальвацію гривні, і безробіття.

Зокрема, житній хліб, ціна якого у нас становить 11,02 грн., можна придбати дорожче тільки в окупованому Донецьку (14,17 грн.). Також конкуруємо з донеччанами у вартості рису, який коштує відповідно 17,88 та 17,71 гривень і яєць, які вартують 16,18 гривень.

А от макарони, які у нас продають по 10,73 грн., дорожче реалізовуються лише у Тернополі – за 10,83 грн. М’ясо ж теж не надто тішить ціною, адже за прейскурантами на м’ясну продукцію Срібна Земля – у трійці «найдорожчих» областей (різниця між вартісними показниками обчислюється копійками). Якщо, скажімо, у нас свинина коштує 80 грн., то дорожчою вона є лише у Дніпропетровській та Чернівецькій областях.

Також ми очолюємо рейтинг лідерів за цінниками на гречку, молоко, олію та деякі інші продукти.

Медичні послуги також останнім часом стали дорожчими. Хоча саме після зими організм найбільш нестійкий до інфекцій. Зміна сезону викликає загострення хронічних недуг, даються взнаки стреси, перенавантаження, нестача вітамінів.

У той же час експерти прогнозують підвищення вартості окремих медикаментів.

Звичайно, весну характеризують гормональні сплески, але чому якщо вони відбуваються у головах наших державних мужів, від цього повинні страждати прості українці, закарпатці, ужгородці…

zakarpatpost.net