Біля ужгородського РАЦСу цвіте нефритова орхідея

Можливо, символічно, що одна із перших магнолій в Ужгороді зацвіла біля міського відділу реєстрації актів цивільного стану, адже саме там розквітають серця закоханих, коли вони поєднуються вузами Гіменея назавжди.

Нещодавно відремонтований РАЦС став тепер гарнішим і зовні, і всередині. А квіткове дерево стало  ще однією оздобою старовинної будівлі.

Місцеві дендрологи кажуть, що перші дерева, які  в Китаї ще називають нефритовими орхідеями, було висаджено в місті над Ужем ще століття тому.

Цікаво, що в Азії, починаючи з VII століття, магнолію спеціально вирощували в садах храмів. Вона втілювала символ чистоти. Гарні рослини із блискучими листками й величезними квітами використовувалися для декоративних і лікарських цілей. Деякі види магнолій цінувалися за цілющі якості кори, яка допомагала при кашлі, застуді й лихоманці. У Японії магнолію висаджували в горщики.

Це унікальне дерево прийшло до нас із льодовикового періоду, у той час як загинули багато прадавніх лісів. Магнолія виникла набагато раніше бджіл, тому її могли запилювати тільки жуки. Плодолистик квітки розвився настільки міцним, що по ньому легко могли плазувати жуки, не ушкоджуючи структуру.

Наразі в Ужгороді нараховується близько двох тисяч магнолій.

zakarpatpost.net