Ужгородці починають заквітчувати подвір’я та балкони

З настанням традиційного весняного потепління, кожному з нас хочеться вдихнути життя на повні груди, відчути оновлення природи та оздобити квітами двір, прибудинкову територію, город на дачі, присадибну ділянку, балкон чи підвіконня…

На Корятовича в Ужгороді уже зараз можна купити велике розмаїття квітів для дизайну.

Коштують фіалки (анютині глазки) 6  гривень за штуку, гербери – 20 гривень, лютики – 35 гривень, кольорові дрібні ромашки –  40 гривень. Як бачимо, вибір хороший. Тим більше, що зараз починається сезон озеленення довкілля.

Тож які модні тенденції квітникарства у цьому році? Якими рослинами оздоблювати свої газони? Які з квітів найбільш підходять для ландшафтного дизайну?

Пеларгонія – тренд сезону

-Якщо ще кілька років тому для озеленення найбільшим попитом користувались петунії, то зараз у нас здебільшого купують пеларгонію, яка в народі зветься «герань».  Тут є своя «фішка», – ділиться думками продавчиня одного з квіткових магазинів пані Ірина. – Справа в тому, що петунія однорічна, а герань – багаторічна. Тож вибравши рослини улюбленого сорту та відповідної кольорової гами, вони зможуть радувати око протягом тривалого часу. Правда, взимку їх необхідно зберігати у приміщенні. Обидві квітки розквітають на початку весни і буяють прекрасними бутонами аж до пізньої осені.

Зі слів жінки, закарпатці також полюбляють сульфінії та бегонії, також братики, маргаритки. У ціновому еквіваленті цьогоріч поки що їхня вартість залишилась незмінною.

Краса альпійських лугів на городі

Альпінарій та рокарій сьогодні став частиною життя багатьох, хто живе в приватному секторі, або має заміську дачу. Краса кам’яних скель, зарослих дивовижними рослинами, завжди привертала увагу любителів прекрасного. Саме тому садівники часто намагаються відтворити на своїй ділянці окремі елементи гірського краєвиду.

-Для ландшафтного дизайну найчастіше в нас купують туї та рослини хвойних порід, здебільшого низькорослі. Вони ідеально підходять як для альпінаріїв, так і для рокаріїв. Із квітів радимо іриси, які просто ідеально виглядають поблизу штучної водойми та гвоздики, які різнобарв’ям додають «яскравих плям» будь-якій дизайнерській моделі присадибної ділянки чи двору, – зауважує продавець іншого квіткового магазину пані Надія. –  Крім самих рослин, у нас є вітаміни та добрива, газонна трава, ґрунт, агроволокно, каміння тощо.

Оазис на балконі

На дачній і садовій ділянці можна, звичайно, зробити мальовниче природне диво. Але ті, хто проживає у багатоквартирному будинку позбавлені цієї радості.

-Відсутність площі для заняття квітникарством  – не проблема для творчих людей, – заспокоює дизайнер Надія Поп. –  Для реалізації садових фантазій можна використати терасу, балкон і навіть звичайнісіньке підвіконня, яке, за бажання, легко перетворюється  на квітучий оазис, котрий вирізняє оселю з-поміж інших сірих міських фасадів.

– Зробити квітник нескладно. Найпростіший спосіб – купити готові розквітлі рослини в ящику чи підвісному горщику, – радить пані Надія. – У квіткових крамничках або навіть біля пішохідного мосту можна придбати розсаду фіалки, незабудки, маргаритки, петунії тощо. Якщо балкон засклений, рослини на ньому можуть квітнути цілий рік. Насіння купувати вигідніше – і дешевше, і більший вибір сортів квітів. Із розсади ж варто вирощувати дворічні рослини, скажімо, фіалки. До речі, на балконі дуже добре почуваються кімнатні троянди. Також там можна вирощувати їстівні рослини: пряні трави (шавлію, розмарин, крес-салат, базилік, м’яту, лаванду), декоративний перець, карликові помідори, полуницю, що в’ються.

Напевно, без квітів наше життя було б безбарвним. Адже вони додають нам настрою, втішають запахом та вродою. Але щоб рослини приносили справжнє задоволення та незабутні враження, доглядати за ними потрібно з особливою любов’ю… Бо тільки тепло рук, чисті наміри і добре серце сповнюють зелені насадженням позитивною енергетикою, яку вони потім сторицею повертають господарям…

zakarpatpost.net