Закарпатці платитимуть найбільшу в Україні абонплату за газ

Замість обіцяного здешевшання з квітня комунальних послуг, наших краян шокували нововведенням – або платою за газ. І не просто її запровадженням, а тим, що на Закарпатті споживачам доведеться вносити щомісячні платежі НАЙБІЛЬШІ в Україні!

Тим часом СБУ взялася за організаторів тарифних майданів. Наприклад, два роки тому такий був у Хусті. Тож днями Служба безпеки заявила, що подібні дійства організовували «заслані козачки» з Росії через місцевих заробітчан. Можливо і так… але чому про них заговорили зараз… саме тоді, коли тарифи знову зросли?

Совпадєніє? Не думаву!.. Очевидно, влада боїться заворушень і намагається залякати населення.

Платить двічі не скупий, а…. українець

Отже, що на нас чекає?

Зі сльозами на очах на вулицях закарпатських міст обговорюють краяни тарифні новації.

Радості мало… тільки обурення… а ще – повне нерозуміння – чому і за що!?

«Тільки  закінчилися дебати про подвійне громадянство, так знову шок! Цього разу матеріальний… та й такий, що матиме стосунок не до окремих людей, а до кожного з нас», – каже пенсіонер Дмитро  Кадар.

«Підняли мінімалку – а за нею ціни. Тепер взялися до тарифів. Але багато у кого зарплати залишилися попередніми. Мене, наприклад, перевели на половину ставки» – заявляє продавчиня Світлана Томищ.

Тож чому нас покарали газовим ноу-хау?

«Починаючи з 1 квітня 2017 року вартість природного газу як товару для населення, без урахування тарифів на його транспортування і розподіл (доставку до споживача), буде знижена на 13%. Про це повідомила заступник директора Департаменту з регулювання відносин у нафтогазовій сфері Національної комісії, що здійснює регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) Оксана Кривенко, передає УНІАН.

«Відділення вартості транспортування газу від його ціни як товару несе ряд переваг для побутового споживача. Наприклад, споживач зможе обирати собі постачальника. На сьогодні у нас працює близько 40 ліцензіатів у сфері постачання газу», – повідомляють у НКРЕКП.

Та насправді ми отримуємо додаткові витрати, головний біль і спустошення гаманців.

Адже за повідомленням  самої ж НКРЕКПабонплата буде нараховуватись на підставі приєднаної потужності кожного споживача, відповідно до виду газового лічильника.

І вже за кілька днів ми отримаємо квитанції з сумами платежів за березень…

Та найдивніше, що якщо у Дніпрі населення платитиме абонплату у розмірі  77 гривень, у Києві – 67 гривень, у Кіровограді – 90 гривень, то в нашій області – аж 204 гривні.

Розрахунок проводився за кількістю населення і нам у цьому плані «поталанило» найбільше!

Субсидії на абоплату не буде!

Навіть субсидіями тішилися споживачі блакитного палива недовго.

Як виявилося, після запровадження абонентської плати, за газ і за користування ним доведеться платити окремо. Тобто, отримуватимемо по дві квитанції.

Це дещо нагадує ситуацію, якби нам за те, що дишемо і окремо за саме повітря потрібно було вносити два щомісячні платежі в небесну канцелярію…

За розрахунками заступника начальника відділу компанії «Нафтогаз України» Олексія Хабатюка, нововведення призведе до того, що найбільше платежі за газ виростуть для тих, хто споживає найменші обсяги газу, тобто користується тільки газовою плитою. Наприклад, якщо раніше населення, у якого встановлений самий малопотужний лічильник (тобто ті, хто споживав газ тільки для приготування їжі на газовій плиті), платило в рік за транспортування газу близько 179 грн, то після 1 квітня плата для клієнтів «Закарпатгазу» складе 1051 грн.

Якщо ж клієнт використовує газ і для опалення, то платежі за транспортування найбільше (в 2,3-3,8 рази) виростуть як раз у тих, хто використовує найменше газу – до 800 кубометрів на рік. При використанні в рік 1,5-2 тис. куб. м в середньому по країні плата буде порівнянна з колишньою, але стане відрізнятися в залежності від облгазу і потужності лічильника,- повідомляє  dsnews.ua.

Звичайно, цього разу чиновники з високих кабінетів знову запевняють населення, що розподіл платежів за газ як за товар і як за послуги з його доставки до помешкань споживачів – необхідність і що це є одним із зобов’язань України зі зміни вітчизняного законодавства під європейські стандарти відповідно до вимог так званого Третього енергопакету.

Утім…. Чомусь забувають або не хочуть казати, що в Європі сума платежів відносно до зарплат не є такою захмарною!

Марина АЛДОН, zakarpatpost.net