Люди готові судитися через незрозумілу абонплату за газ – ЗМІ

Обурення і розпач… Саме такою була реакція закарпатців на абонплату за газ. Багато хто гарячково казав, що не буде її платити, хтось намагався з’ясувати, за що наш край такп окарано, а хтось лаяв керівництво держави.

Утім життя триває і закарпатцям доводиться щомісячно вносити найвищі в Україні платежі на користування газом.

«У будинку стара труба, ще з часів Союзу, – каже ужгородка пані Людмила. – За яке користування газом я маю платити,коли її за весь цей час ніхто навіть не перефарбував … не те, що не замінив».

«Ми власними силами прокладали газопровід, за свої гроші. Держава не зробила для нас нічого. Так чому я маю платити абонплату?», – скаржиться пані Олена з Тячівщини.

Аналогічно негативно сприйняли новацію і в інших областях держави, хоча там плата є набагато нижчою.

Алгоритм нарахувань для краян є незрозумілим.

Унаслідок цього склалася парадоксальна ситуація на Тернопільщині. Коли в обласному центрі розмір платежу буде найменшим по країні, а в селах одним із найвищих, ідеться в сюжеті ТСН.

Навіть сусідні села зі схожою інфраструктурою та приблизно однаковою кількістю населення можуть отримати платіжки, в яких цифри будуть відрізнятися втричі. Люди готуються судитися, бо, кажуть, самі оплачували прокладку вуличних мереж, за які тепер комунальники хочуть щомісяця знімати з них гроші, передає УНІАН.

“Оці можновладці, що по газу, вони, напевне, хочуть приватизувати оці труби, я собі так розумію. Я платив, ми будемо подавати до суду”, – каже житель Конопківки Ярослав Лищишин.

У сільрадах не можуть пояснити, звідки взялися нові комунальні тарифи.

“Ми не маємо ніякої інформації від газовиків, скільки прийдеться платити. І за що платити – не розуміємо теж”, – зізнався сільський голова Лучки та Миролюбівки Володимир Криницький.

У Києві пояснюють, що наразі йдеться про певний експеримент. “Зараз ми маємо подивитися, змоделювати, що таке постійна складова абонплати самої при невеликому споживанні середньостатистичному, і як це відзначиться на середньому чеку, рахунку”, – заявив прем’єр-міністр Володимир Гройсман.

Відповідь уже є в експертів – люди платитимуть більше.

“Це просто видуманий, красиво оформлений документ, який призводить лише до зростання плати за газ – особливо для тих, у кого газова плита і газова колонка. Це жадібність і дурість, і так люди не можуть платити – у нас рівень заборгованості населення зараз 29,5 мільярдів гривень – ще рік тому він був менше 9”, – твердить директор інституту міста Олександр Сергієнко.

Він також переконаний, що виграє від цього не держава, а олігархи. “5 олігархів, які володіють облгазами, вони в результаті введення абонплати збільшують свої статки десь на 7 мільярдів щорічно”, – каже фахівець. Самі ж приватні облгази за користування мережами не платять державі ні копійки.

Тож закарпатців, яким доведеться щомісяця вносити найбільші в  Україні платежі можна зрозуміти, адже зарплати в нас є одними з найменших у державі і якщо у столиці говорять про багатих  мешканців Срібної Землі, то забувають, скільки сил та здоров’я залишають наші краяни на чужині, коли перебувають на сезонних роботах.

Утім алгоритм нарахування абонплати,як запевняють представники уряду,  полягав у тому, що до уваги бралася кількість населення. Так, у нас у гірській місцевості не може бути мегаполісу, але чому від цього мають страждати ні в чому не винні споживачі ЗОЛОТОГО палива?!

zakarpatpost.net