9 квітня Закарпаття святкує Вербну неділю

Сьогодні вранці вже розпочалися святкові церковні богослужіння.

До храмів прийнято заходити із вербовими гілочками, які освячують.

Як зазначається у Біблії, саме цього дня Ісус в’їхав до Єрусалиму, а його прибуття яскраво віталося людьми, які вірили, що той поможе побороти несправедливість і відновить благополуччя.

Зустрічали Сина Божого гілками пальми, яку в Україні замінила верба, яка також розквітає однією з перших.

За народними звичаями, закарпатці після богослужінь до хати не заходять, а садять на городі по кілька гілок, «щоб росла Богові на славу, а нам, людям, на вжиток». Решту ж заносять до власної домівки та ставлять за іконами.

Щоправда, якщо когось бачать у хаті, кого не було в церкві, то жартома б’ють цю людину освячено вербою примовляючи: Не я б’ю – верба б’є, За тиждень Великдень!

В переддень свята Входу Господнього в Єрусалим архієпископ Мукачівський і Ужгородський Феодор,  в кафедральному соборі Мукачева очолив урочисте Всенічне богослужіння.

Його Високопреосвященству співслужило духовенство собору. За вечірнім богослужінням владика звершив літію з освячення хлібів, а на Утренні після прочитаного Євангелія архіпастир звершив уставне освячення верби.

За богослужінням молилися сотні мукачівців.

В кінці богослужіння архієрей привітав всіх присутніх зі святом та призвав на усіх Боже благословення.

Сьогодні, в шосту неділю Великого посту, в неділю Входу Господнього в Єрусалим, владика очолить в тому ж соборі Божественну літургію святителя Іоанна Златоустого. Початок служби о 9.45.

zakarpatpost.net