Де в Закарпатті є «сестра» Копанської криниці близнюків

Кажуть, що в Карпатах кожна криниця цілюща і дає животворчу силу, адже гірське повітря допомагає відключитись від життєвої суєти, мальовничі краєвиди надихають і сприяють покращенню настрою, а джерельна вода дозволяє відчути гармонію з природою. Де б ми не жили, скрізь знайдеться своя криниця, до якої хочеться йти за цілющою вологою і насолоджуватися незабутнім смаком холодної води.

«Чоловіче» джерело?

Дорога до джерела дуже погана. Доводиться долати тоненький серпантин, де двом автомобілям дуже важко роз’їдатись і два дерев’яні мостики, що от-от рухнуть у провалля… Напевно, саме із-за «шляхової» проблеми про Городиліську криницю знають не так багато гостей нашого краю, як про  Копанську – ту, що особливим попитом користується серед жінок, бо кажуть, що напившись води з неї можна народити двійню. У подібні міфи я не дуже вірю і тому розповідь жінки, що набирає воду із джерела про те, що чудодійна вода також впливає на народжуваність, викликає у мене сміх. Проте пані Надія запевняє, що протягом десяти років вона не могла завагітніти, лікарі тільки розводили руками. Проблеми, як виявилося, були не з її здоров’ям, а з чоловіковим. Знайома порекомендувала їй Городилівське джерело. Їздила на Хустщину аж із Тячівщини, оскільки на той час проживала саме там. Але вже за рік народила донечку, а ще через два – сина. Зараз у жінки вже троє онуків.

За кілька хвилин до джерела підходить городилівський старожил – дідусь Федір. Він також розхвалює міні-водойму.

-Вода тут особлива, прозора, чиста, просочена тишею і запахом пралісів, – стверджує чоловік. – Хто точно викопав криницю – невідомо, але кажуть, що колись у Городилові було аж сім таких джерел. Існує легенда, що воєвода Хуста довго не міг мати дітей. Які тільки ескулапи не намагались йому допомогти, та марно. І от до нього прийшов простий парубок-горянин з водою у глечику. Порадив приймати натщесерце протягом дванадцяти днів. І трапилось диво – молода жінка управителя замку завагітніла. На знак подяки воєвода готовий був віддати хлопцеві все, що той попросить. Але парубок, що не мав ділянки, на якій би міг разом з родиною вирощувати урожай, просив тільки клапоть землі. Тоді пан подарував йому ціле село, сказавши, що віднині – це його город. Отак  населений пункт і отримав назву – Городилово.

Зі слів пана Федора, Городилівська криниця підземними ходами пов’язана з Великокопанською і навіть є її «сестрою». А дві водойми вкупі, як янь і інь, є єдиним цілим природним комплектом, що благотворно впливає на людський організм.

Вода з тритонами – найчистіша

Слід зазначити, що саме джерельна вода справді вважається однією з найчистіших, адже щоб пробитися на поверхню, їй потрібно подолати кілька шарів ґрунту, піску і каменів, в результаті чого відбувається природна фільтрація. При цьому вода з підземних ключів зберігає всі свої корисні властивості, є «живою» і насиченою киснем.

-На воді з Городилівського джерела я готую, її п’ємо замість водопровідної. І так уже два роки. За цей час справді вважаю себе більш наповненою енергією, здоровішою, – каже хустянка Аліна Кочіш. – Їжджу до криниці кожні два тижні, набираю диво-еліксир у пластикову тару.

-У мене дуже ламке і слабке волосся. Тож мию голову тільки джерельною водою, – запевняє інша краянка Марта Поп. – Після косметичної процедури мої коси стають шовковистими і блискучими, кінчики волосинок не так ламаються.

Та найцікавіше, що на дні джерела можна помітити чудернацьких створінь – карпатських тритонів.

-Водяна ящірка чистить середовище, у якому проживає, тож можна вважати, що водойма, де є тритони – придатна для пиття, – розповідає ще один візитер, що приїхав по воду.

До слова, тритони занесені до Червоної книги України, а також до Червоного списку Міжнародного союзу охорони природи. Ці амфібії надзвичайно чутливі до вирубки лісів і у випадку знищення насаджень, гинуть.

Отож мешканці Городилівської криниці, які звикли до людей, навіть не ховаються, коли в воду опускається філіжанка, із цікавістю роздивляються незнайомців. А прохолодна волога із невеличкого джерела навіть якщо й не наділена диво-властивостями щодо чоловічої сили та дітонародження, то, принаймні, дуже смачна і дійсно піднімає настрій.

Марина АЛДОН, zakarpatpost.net