Як печуть паски закарпатки

З давніх-давен наші краяни шанували хліб і привчили до цього дітей, адже навіть у молитві щоденній є слова: «Хліб наш насущний дай нам на кожен день…»

Пасхальні коржі – те практично той же хліб, тільки обрядовий. Закарпатські господині мають свої секрети випікання пасок і, звісно ж, рецепти…

У деяких сім’ях вони навіть передаються із покоління в покоління.

«На шість кілограмів борошна вищого ґатунку я беру  чотири яйця, але білки окремо, жовтки – окремо. Додаю 500 грамів маргарину або масла, 100 грам дріжджів і літр солодкого молока. Це все перемішую. Спочатку роблю рідку закваску із дріжджів, яєць і маргарину, додавши туди трохи борошна. Залишаю це все на годину, аби підкисло. Після цього засипаю борошна і знову залишаю на годину підкисати. Відтак формую паски, прикрашаю їх і випікаю, – розповідає Тетяна Мартиш із Рахова.

Щодо випікання, то господиня радить краще робити це в печі, але оскільки зараз у міських умовах знайти піч практично неможливо, то радить скористатися звичайною духовкою.

Крім того, перед відповідальною справою жінка рекомендує помолитися, мати чисті думки і одягатися в чистий одяг.

«Великдень – свято перед яким ми спокутуємо провини, задумуємося над вічним. Тому до приготування пасок треба підходити відповідально», – зауважує рахівська ґаздиня.

zakarpatpost.net