Як закарпатці святкують Великдень в Угорщині

Як кажуть, нашого цвіту по всьому світу, а закарпатці – люди мандрівні, вдома сидять далеко не всі. Декого доля кидає за кордон назавжди, а хтось їде в інші країни на сезонні роботи. Як правило, більшість заробітчан на великі релігійні свята приїжджають додому, однак є й такі, кому відзначити Пасху з родиною в Закарпатті не вдається. Отже, ми вирішили поцікавитись у краян, як вони святкують Великдень далеко від рідної домівки.

Багато традицій у нашій області залишилися від  часів, коли наш край входив  до складу Угорщини. Збереглися навіть традиційні рецепти Великодніх страв. У  цьому, зокрема, переконують ті, хто зараз там живе.

«У  Будапешті мешкаю вже сім років. Виїхали туди на постійне місце проживання разом із родиною. Я маю угорські корені. Батьки – також. На Закарпатті буваю приблизно двічі на рік. Гостюю у родичів, бо тягне туди, де народилася і виросла. Деколи Великдень святкую у рідному Хусті, та частіше – в Угорщині, – каже zakarpatpost.net екс-закарпатка Марія Сабов.

Зі слів 43-річної жінки, спільного у двох сусідніх народів дуже багато.

«Пасха в Угорщині відзначається з великим розмахом. Там так само, як і в нас, попитом користуються писанки.  Як правило, використовуються магазинні декоративні, або шоколадні. Штучні продають найчастіше дерев’яні або глиняні  з національними орнаментами. Також  до свят там готують багато м’ясних страв. Навіть Великдень називається  «húsvét», що означає м’ясоїд. Отже, угорці купують багато ковбас, шинку, яка є просто королевою столу, сальтисон», – запевняє пані Марія.

Цікаво, що за давнім звичаєм,  у селах Угорщини досі обливаються, як і у нас.

«Колись на Пасху хлопці тягнули дівчат до річок та до криниць і там на них виливали відро води. Зараз усе більш цивілізовано, але обряд зберігся досі. Для цього нині використовують парфуми. Між іншим, як і у нас», – ділиться думками жінка.

Отже, суттєвої різниці у святкуванні Великодня наші земляки в Угорщині не відчувають.

 

zakarpatpost.net