Як можна заробити на закарпатських сакурах?

Сакурами можна не лише милуватися і використовувати їх як трендовий фон для селфі. Їх ще можна вирощувати і продавати. Zakarpatpost.net з′ясував, скільки коштують рожеві ужгородські візитівки і як за ними треба доглядати.

Саджанці сакури продають як просто на вулицях Ужгорода, так і у спеціалізованих садових центрах. Ціни на посадковий матеріал екзотичної рослини залежить від віку, виду, діаметру стовбура, висоти деревця та… настрою продавця.

Так, на площі Петефі чи на «зеленому базарі», що на Корятовича, саджанець висотою 1,2-1,5 метри може коштувати від 150 до 400 гривень. Продавці зазначають, що деревця вирощують вдома спеціально на продаж.

У ландшафтному центрі вже інші ціни. Сакура породи «Канзан» висотою близько 3 метрів коштуватиме від 1000 гривень. Залежно від діаметру стовбура та висоти ціна може сягати і 1800, і 2300 гривень. Дерева продаються у кадках, мають сформований вигляд і потребуватимуть обрізки 1-2 рази на рік. До речі, більшість сакур, що ростуть на вулицях Ужгорода, саме цієї породи.
Сакури «Кікушідаре», або «плакучі» сакури, дещо дорожчі. Продавці-консультанти наголошують, що любителі садівництва надають перевагу канзанам, а ось ті, хто знається на цінності сакури як виду рослини, обирають «плакучий» вид.

«Сакурам потрібен родючий ґрунт з помірною кислотністю і гарний дренаж, аби не підгнивало коріння. А якщо хочете гарантію, що дерево вкоріниться і нормально розвиватиметься, то радив би саджати деревце віком 6-7 років…», – розповів zakarpatpost.net фахівець садового центру пан Андрій.

Отож, любуйтеся, фотографуйте, вирощуйте та продавайте, але не ламайте і не псуйте прекрасні деревця, які по праву вважають візитівками Ужгорода. Пам′ятайте, #сокоти_сакури!

zakarpatpost.net