Унікальне дерево з таємничою історією розквітло в Ужгороді

Церціс китайський, багряник європейський… Іудине дерево – усе це назви однієї рослини, яка вже кілька днів квітне в Ужгороді, повідомляє zakarpatpost.net.

Дерево з унікальними квітами, які вкривають молоді та старі гілки, стовбур, кору, можна зустріти у центральній частині міста біля Закарпатської облдержадміністрації, «Совиного гнізда», набережній Незалежності тощо.

Історія походження однієї із назв цієї рослини досить таємнича та міфічна. За переказами, після трагічної смерті Іуди білий цвіт дерева змінив забарвлення на фіолетово-рожевий. Однак у деяких ботанічних садах можна зустріти рідкісний білий багряник.

Та попри міфи та легенди Іудине дерево залишається одним із найгарніших весняних ужгородських дерев. Як і у сакури, на багрянику з′являються листя лише після періоду цвітіння. Саме ж дерево – це суцільні рожево-фіолетові гілки і стовбур, вкритий суцвіттями-павучками. Ті, хто знає, де в Ужгороді шукати Іудине дерево, обов′язково не пропускає його весняної пори.

Однак, на жаль, не всі ним лише милуються – гілок на дереві стає все менше, бо традиція «підтягти найвищу гілку» зазвичай закінчується для рослини трагічно. Усім принагідно повідомляємо, що квіти Іудиного дерева не мають аромату і не підходять для букетів!
Бережіть природу! – Тоді нам буде про що вам розповісти.

zakarpatpost.net