Чому закарпатці бояться переходити на здорову їжу

У Закарпатті традиційно люблять їсти м’ясні страви, національна кухня переповнена наїдками зі свинини, господині готують багато смаженого. Здавалася б, усе добре, адже вирощені в домашніх умовах тварини мають давати екологічно чисте молоко та м’ясо. Однак чому тоді за рівнем ракових захворювань наша область лідирує в Україні, опереджаючи навіть такі індустріально розвинені регіони як Донеччина та Луганщина?Але ж у них немає Карпат і довкілля забруднене хімічними речовинами…

Журналісту zakarpatpost.net вдалося поспілкуватися з двома закарпатцями, які відмовилися від м’яса і перейшли на здорове харчування та охоче погодилися поділитися власним досвідом кулінарних експериментів.

Продукти не треба вбивати перед вживанням

Володимир Тимко харчується здоровою їжею вже більше чотирьох років. Раніше він так як і інші любив м’ясні страви і навіть не уявляв, як можна від них відмовитися… та й для чого?

– Із дитинства я харчувався як усі. Їв по три рази на день м’ясо бограч, шашлик, сосиски, рулети, ковбасу. Гадки не мав, що колись зможу без цього всього, адже мені подобався такий стиль життя, такі страви, – розповідає пан Володимир. – Крім того, так харчувалися всі знайомі, друзі, рідні. Тож кому прийде в голову, що тут щось не так?

А ще закарпатець дуже полюбляв різні вітаміни та таблетки.

– Щодня в телевізорі проказують рекламу різних медикаментів. Тож я їх і купував. Щось заболить – одразу біг у аптеку. Захоплювався й вітамінами та усякими добавками. При чому купував не дешеві, а найбільш дорогі препарати, адже вважав, що вони значно якісніші. Усі ж говорили, що в вітамінах є все, що потрібно організму, чого не вистачає під час вживання звичної їжі. Їв ті вітаміни, можна сказати, кілограмами. Як тільки з’являлася якась новинка, неодмінно поспішав придбати і скуштувати. Однак чомусь часто хворів. Дивувався, як так може бути, адже я тримаю організми у здоровому, як тоді мені здавалося ритмі, а недуги так і клеяться на мене,- пригадує чоловік. –  Купував мультикомлекси, при чому регулярно, але все одно застуда не давала спокою. Болів і шлунок, і голова… Чим більше приймав вітамінів, тим частіше хворів

Поступово пан Володимир дійшов висновку, що ліки не допомагають, що потрібно в житті щось змінювати, до того ж – кардинально. Почав читати різну літературу, практикувати.

– У одній із книг я знайшов інформацію про сироїдіння. Перша реакція була неоднозначною. Потрібно обуло повірити в себе, що зможу, що впораюсь. Але відмовитися від м’яса було психологічно непросто. Набагато легше – забути про ліки. Однак організм на той час якось сам давав сигнал про те, що настає час великих реформ. Мене більше почали приваблювати страви з риби, тягнуло на зелень. Почав замість шашликів їсти бульйони, хоча вони також не є легкими для засвоєння. Але я вірив тому, що казали інші. Адже коли людина недужає, у лікарню завжди приносять саме бульйон. А потім я почав пити зелені коктейлі. Інформацію про них можна знайти Інтернеті. Це – справді – джерело енергії. Тривалий час вживав каші і мюслі. Зрозумів нарешті що штучні добавки – це недобре, адже вони осідають в організмі і їх важко вивести.

Відтак поступово Володимир Тимко відмовився і від молочних продуктів.

– Людина – єдина істота на планеті, яка вживає не тільки материнське, але й молоко інших тварин. Хоча воно придатне для вживання тільки у дитячому віці. Однак собака не кормить цуценят більше, ніж шість тижнів, так само і кішка, корова, свиня, коза… Воно погано перетравлюється, реакція організму у дорослої людини на нього негативна. А ще – пасивний холестерин, який є в молочних продуктах дружить із найдрібнішими паразитами, наприклад, з трихомонадою. І така взаємодія може стати причиною виникнення гіпертонії, стенокардії, відкладення солей в нирках і жовчному міхурі, глаукоми, привести до інсультів, інфарктів і онкологічних захворювань. Крім того, у ньому багато казеїну. Хто вживає багато молока, кефіру, сметани, сиру (творогу), часто хворіє застудними недугами, серед таких людей найбільший відсоток переломів, хоча традиційно вважається, що в молоці є кальцій, який зміцнює кістки. Так, кальцій є, але він сприяє росту рогів і копит та міцності кісток власне тварин, а не людини, – запевняє чоловік. – Проте в нашому суспільстві діє культ корів… У Закарпатті, як у Індії корова – майже священна тварина. У нас є навіть молочні дієти! А про свинину взагалі що й казати. Наша кухня асоціюється з відбивними, котлетами, голубцями, борщем із яловичими ребрами та салом… Тому більшості важко зрозуміти, що здорова їжа зовсім не така. Та й лікарі не завжди розказують людям все, бо їх так учать. За це не варто їх засуджувати. У аптеках же зацікавлені продати якомога більше препаратів. Не є корисними для людини і борошняні вироби, а також такі, що містять дріжджі. Вони закупорюють судини, сповільнюють травлення.

Однак, аби звільнитися від цього всього пан Володимир пройшов довгу процедуру очищення організму.

– Очищення триває не місць-два, а рік-два. Для цього мало відмовитися від певних продуктів, потрібно вводити в раціон нові, відвідувати сауни, багато плавати, допомагати не лише шлункові, але й шкірі звільнятися від всього шкідливого, що осіло в кожній клітині. Також треба відмовитися від кави й цигарок. У Закарпатті взагалі існує певний кавовий культ. У нас прийнято всіх кликати на каву, хоча під терміном «кава» іноді мається на увазі ще й «до кави», тобто три по п’ятдесят алкоголю… Проте у каві міститься речовина, яка виводить кальцій, вітаміни та змінює свідомість. Людина стає збудженою, нервовою, агресивною, бачить світ у сірих кольорах. Я пив по кілька порцій на добу. Мені здавалося, що це – нормально. Окремо скажу з приводу тютюнових виробів. Курив навіть не пачку, а по дві-три. Зрозумів, що цигарки здоров’я не додають. Кидав палити за системою Алана Карра. У нього є книга «Легкий спосіб кинути палити». Прочитав, замислився, зважився і переміг шкідливу звичку. До речі, як кажуть, що крапля нікотину вбиває коня, так і, як дослідили вчені, крапля кави вбиває равлика. Тобто, від кави й цигарок відмовитися потрібно в першу чергу, – стверджує Володимир Тимко.

Обмеженим у їжі закарпатець себе не відчуває, адже переконаний, що є багато продуктів, у яких можна знайти весь комплекс потрібних для людини мікроорганізмів.

– Людина за своєю природою є травоїдною. У нас відсутні функції травлення м’яса, немає кликів. Первісні люди вживали тільки фрукти. Свідченням цьому є навіть біблійні легенди. Наш тракт побудований так, як у тварин, які харчуються рослинною їжею. Відколи я вживаю овочі та фрукти, змінилося все. Здорова їжа творить дива! Навіть думки стали світлими, ясними, почали з’являтися цікаві ідеї, втілюватися в життя нові проекти, все зараз виходить легше й швидше, зникає лінь. До речі, що також важливо, рослинною їжею не можна переїстися. Коли людина вживає м’ясо, у неї є виникає постійне відчуття голоду. А при іншому ж раціоні такого немає. Навпаки – з’являється легкість. Хочеться розвіяти також міф про білок, який, як кажуть, є тільки у м’ясі та молоці. Це не так! Його є достатньо у зелених салатах, у горіхах. У природі все взаємозамінне, у рослинних організмах міститься абсолютно все, що потрібно людині для того, аби вона відчувалася себе здоровою і харчувалася повноцінно. А білки від інших організмів є чужорідними і вони важко перетравлюються. Якщо траву зварити, вона стане мертвою. Так само якщо зернину залити узваром, вона не проросте, адже її цінні якості вбиваються. Здорова їжа має бути термічно необробленою. Людина, до слова – єдина істота на планеті, яка готує собі їсти і продукти смажить, варить, тушкує… У нас все оброблене, білок змінений, деформований. До того ж, до страв ми додаємо різні приправи, які назвати корисними важко. Візьмемо для прикладу цукор. Чому його не їсти можна діабетикам? Бо це продукт, який штучно обробляють і підшлункова не знає, що з ним робити. Крім того, його надмірне вживання призводить до ожиріння. Це підтверджують навіть медики. А ще – він викликає відчуття страху. Отже, страждає і психіка, і імунна система. Захисні функції організму не встигають справлятися з усім, що потрапляє до шлунку. У результаті людина часто хворіє. До того ж, у кондитерських виробах, у гамбургерах є багато стимуляторів, які так само негативно впливають на самопочуття, – наголошує закарпатський прихильник здорової їжі.

Стосовно алкоголю, то його пан Володимир також радить його не вживати.

– Спиртне – це добровільне вбивство організму. У нас прийнято пити увечері по сто грамів – для апетиту. Але це ж не що інше, як самообман.  Алкоголь виводиться понад 100 днів. У ньому чимало шкідливих кислот, які викликають процеси старіння, від яких зношуються серцеві механізми. Про те, скільки незручностей завдають горілчані вироби можна прочитати будь-де. Така інформація є всюди в Інтернеті, у газетах та книгах. Дивно, та за даними ВООЗ Україна посідає шосте місце у світі за рівнем вживання алкоголю. Парадоксально, але факт… Щороку на одну людину в нас припадає приблизно 12 літрів спиртного, – заявляє Володимир Тимко.

Зі слів закарпатця, перехід на інше харчування викликав здивування і непорозуміння серед рідних.

– Домашні спочатку не вірили, що я зможу, потім – переконували, що так робити не слід, казали, що буду слабшим, що не матиму комплексу необхідних вітамінів, що хворітиму і взагалі, що краще відмовитися від ідеї. Але переконують так ті, хто навіть не пробував змінити раціон, хто боїться чогось нового, експериментів, хто подібне не проходив, – розмірковує пан Володимир. – Рідні мене намагалися відговорити. Переконати у зворотному, навіть висміювали. Вони поки що так і не перейшли на здорову їжу і при тому – досі хворіють! Вони вживають м’ясні та жирні страви. А я не маю проблем із зайвою вагою, почав хворіти менше, якщо застуда й підкосить, то вона проходить не за кілька днів, як раніше, а всього за кілька годин. Ліків при цьому я не вживаю взагалі. Якось мені потрібно було провести нескладні маніпуляції з вухом і лікар мені одразу виписав антибіотики. Я ж сказав що не п’ю їх. У відповідь було здивування. Медик не міг повірити. Але ж фармакологічні засоби – то хімічні препарати, які досі достатньо не досліджено. На них, звісно, є інструкція від виробника. Але ж він пише вказівки для того, аби ліки продати. Безумовно, в екстрених випадках медикаменти потрібні, але краще обходитися без них, принаймні, коли можна.

Як запевняє Володимир Тимко, після того, як він змінив раціон, у нього з’явилося не тільки багато нових вражень, але й легкість, відчуття польоту… та й самопочуття змінилося на краще.

І справді, його шкіра така ніжна, як у дитини, обличчя світле і свіже, погляд ясний і життєрадісний. Та й на вигляд він молодший більше ніж на 10 років за свій біологічний вік. Отже, у тому, що рослинна їжа творить дива раціональне зерно справді є.

З дитинства не любила м’ясо

Інша історія починалася зовсім інакше, та й шлях до вегетаріанства був іншим.

Марія Шпілька з дитинства не любила м’ясні страви, часи, коли її малою силоміць кормили свининою, досі згадує з сумом.

– Колись батьки утримували вдома свиней. Перед Різдвом, як правило, кололи кабана. Для мене це був завжди шок. Я прив’язувалася до тварин, гладила їх, кормила хлібом, розмовляла з ними. Для мене свині були, як собаки. Тому не могла зрозуміти, як можна позбавити життя істоту, яку, здається, всі домашні любили. Як вони кричали у момент смерті… досі розривається серце, коли згадую. Тоді мені було років 4-5. Далі тушку обпалювали, вибирали нутрощі, варили їх і починалася для мене каторга. Бабуся пхала мені до рота нирки та печінку, порізані кубиками. Мене заливало сльозами, нудило і я ледве ковтала те м’ясо. Давала собі слово, що коли виросту, ніколи не їстиму свинину, – розповідає жінка.

Так і сталося. Правда, не зразу.

– Мама завжди переконувала, що м’ясо – необхідний для організму продукт, тож поки я не була собі господинею, доводилося миритися з тим, що варила вона. Мій вільний політ розпочався, коли вступила до університету. Приблизно тоді й перестала вживати свинину. Вдома цього не розуміють, до речі, досі. Особливо батько, коли в мене була застуда, щоразу казав, що якби я випила 50 грамів горілки з перцем і закусила салом, ніколи б не хворіла. Сало, між іншим, я не їла ніколи в житті. Та й алкоголь не вживала ніколи. Але й не хворіла серйозно також ніколи… на відміну від батьків, які й зараз не уявляють свого існування без відбивних, котлет, голубців та інших м’ясних наїдків. Однак, що позитивно, свинину у родині майже перестали їсти й мама з батьком. Виняток – сало. А так вони наразі вживають лише курятину та яловичину. Причина – ті ж недуги… однак повністю відмовитися від м’яса батьки не змогли, – запевняє Марія Шпілька. – Батько переніс два інсульти і перестав вживати жирне м’ясо, а в мами були проблеми з печінкою. Однак вона ліки все життя їсть жменями.

У той же час із боку рідних неодноразово були й докори, і застороги щодо харчування.

– Коли я сказала, що повністю відмовилася від м’яса, мене переконували, що це ненадовго. Коли ж з’ясувалося, що я його не їм вже тривалий час, почалися повчання. Мама не раз казала: «Не будеш їсти м’ясо, здохнеш. Тільки там є потрібні для організму елементи. У жодному овочі немає стільки білків». Я дала їй книжку про здорове харчування, але вона прочитала з неї всього кілька сторінок і закинула, мовляв, не має часу… коли я почала розповідати про вегетаріанство, вона завжди наводила мені в приклад мого знайомого зі Львова, який був вегетаріанцем ще 20 років тому і якого вона називала дістрофіком. Андрій мав худощаву статуру, але був повноцінною людиною, утім мамі завжди здавалося, що гарними можуть бути тільки повнотілі. Що ж… у всіх свої стереотипи і стандарти краси. Вона й мені завжди казала, що я надто худа і мені треба набрати ще хоча б 10 кілограмів ваги. Звісно, на це я не надто звертала увагу. Але настанови, до слова, я отримую до сьогодні. І стосуються вони мого, як їй здається, неправильного харчування. Але парадокс. Вона, відколи її пам’ятаю, при її раціональному і збалансованому меню, завжди хворіла, а в мене ж проблем із самопочуттям не було ніколи. Тож чому тоді мої страви неправильні? Чому тоді при нестачі у овочах і фруктах вітамінів, я почуваюся енергійною і повною сил… а мало б бути, керуючись законами загальноприйнятої логіки – навпаки. У той же час чому мої батьки, якщо їхній раціон є правильним, не можуть жити без ліків. До речі, про ліки. Я не вживаю їх взагалі. Хіба що якось іще в студентські роки, коли мала гайморит… Між іншим, у ті часи я майже повністю втратила нюх. Запахи тривалий час не відчувала взагалі. І тільки коли перейшла на здорове харчування нюх повернувся. Трапилося це поступово. Але з’ясувала я несподівано. Спочатку відреагувала на пральний порошок вдома, потім – у супермаркеті, почала відчувати навіть людські запахи… Цікаво, що при тому, що я не пила медикаменти, краплями в ніс користувалася часто. Носом нерідко не могла дихати, особливо вночі. Я спала з Нафтазіном. Але потім все припинилося…. Навіть не пам’ятаю коли. Приблизно через півроку після того, як почала чистити організм. І ще про ліки… Оскільки м’ясо мені ніколи не подобалося, маленькою я мріяла, що колись винайдуть такі таблетки, які можна буде випити замість їжі. Такі думки з’являлися після того, як мене змушували ковтати шматки свинячих нутрощів. То було дуже огидно, – стверджує пані Марія.

Про здорове харчування жінка дізналася саме від Володимира Тимка. Він радив їй, як правильно кинути палити.

– Книгу Алана Карра читала з недовірою. Мені завжди здавалося, що я не зможу кинути, що в мене немає сили волі. Читання розтягнула на кілька місяців, аби довше… Перед тим у мене вже було кілька невдалих спроб попрощатися з цигарками. Однак я захотіла довести всім, що зможу, що впораюся. І змогла. Наступним етапом стала відмова від кави. Що-що, а каву я любила. Більше того, була навіть заядлою кавоманкою… якось навіть допилася до кавового отруєння. Пила я енергетичний напій із 12 років. Тоді в школі мені поміряли тиск і сказали, що він у мене дуже низький. Батьки вдома порадили пити каву. З того часу я була з нею нерозлучна. Ранок починався з малесенького бутерброду та філіжанки гарячої кави. На день випивала як мінімум три. Ходити з подругами до кав’ярні стало вже традицією… І коли я перестала пити каву, ми навіть перестали зустрічатися з ними. Тобто, вони зустрічаються й до сьогодні, але вже без мене. Отже, уявити своє існування без кави мені було важко. Оскільки я лягаю спати пізно і прокидаюся не з першими променями сонця, думала, що не відкрию вранці очі без підбадьорювального напою. Однак поступово звикла. Спочатку замінила каву настоянкою трави цикорію, а потім поступово звикла вранці їсти не бутерброд, а фруктові салати і запивати їх або водою, або коктейлями, – наголошує Марія Шпілька.

На її думку, змінити раціон не важко, набагато складніше змінити переконання.

– У суспільстві існують загальноприйняті стереотипи і люди бояться стати білою вороною, бути не як всі. Багатьом страшно через те, що вони переймаються тим, що про них скажуть інші, що подумають колеги на роботі, адже фуршети нині на багатьох підприємствах стали нормою. Тож як не їсти, не пити зі співробітниками? А легко! Колеги звикнуть будь до чого і сприйматимуть людину так, як вона сама хоче аби її сприймали. Інші – лише віддзеркалення наших власних думок. Крім того, зовсім не обов’язково бути учасником застіль на роботі. Головне – залишатися собою, а не жити за інерцією і підстроюватися під оточуючих. Що ж стосується їжі, то відмовлятися від продуктів краще поступово: спочатку від м’яса, потім – від риби, далі – від молочної продукції, відтак – від яєць. У той же час у раціон також потрібно включати все нові й нові продукти, а організм очищати. Я колись їла дуже багато смаженої їжі, фактично все готувала у сковорідці. Деруни були моєю улюбленою стравою більш ніж десятиліття. Я готувала їх по кілька разів на тиждень. Після них завжди дуже хотілося пити. Це свідчило про те, що їжа жирна і неправильна. Але тоді я цього не знала. Готувала й багато салатів із використанням майонезу. А тістечка – взагалі особлива тема. Щоразу на вихідні щось випікала, але таке, аби з кремом… із великою кількістю крему. Хліба також їла багато, часто пекла пиріжки, лангоші, фанки. А борошняні вироби, як відомо, є досить шкідливими. На щастя, організм знаходив сили боротися з наслідками мого неправильного вживання їжі. Я не вміла підбирати продукти, формувати раціон. Хоча в глибині душі відчувала, що роблю щось неправильно, однак діяла за звичкою. І тільки коли Володимир Тимко розповів мені про здорове харчування, мене ніби осінило. Я повірила кожному його слову, хоча ще точно не знала, чи насправді та методика вірна, але мені захотілося спробувати, – запевнила жінка.

Перші експерименти були не надто вдалими. Чистячи організм льоном і розторопшею, аби скоріше вивести шкідливі речовини, пані Марія замість однієї чайної ложки почала приймати по десять одразу.

– Мене трусило і я не знала від чого. Тілом ніби ходили мурашки. Через півроку, до речі, я вже у якості експерименту повторила процедуру. Проте симптомів уже не було ніяких. Між іншим, при негативній реакції багато хто з початківців зупиняється і задкує. Але цього робити не можна. Очищення природний процес, під час якого можуть бути різні реакції організму. Краще перечекати і повільно продовжувати розпочате, – каже Марія Шпілька.

Зараз жінка радіє, що змінила раціон, адже змогла побачити світ у інших кольорах, повністю трансформувати світосприйняття, пізнати задоволення від кожної прожитої миті.

– Спочатку я розмірковувала, як і що буду готувати. Поступово з’явилися і ідеї, і рецепти. Насправді, з рослинних продуктів можна зробити дуже багато страв. Вони і смачні, і головне – корисні, – наголошує пані Марія. – І, до речі, не правда, що харчування овочами та фруктами дуже невигідне і що взимку воно закарпатцям не по кишені. Насправді м’ясні страви обходяться суттєво дорожче. Тому хто хоче спробувати, хто готовий до позитивних змін, краще не слухати інших, а просто зробити крок назустріч собі, назустріч новому життю.

Газета «Екстра Закарпаття», ексклюзивно для zakarpatpost.net