Тему з абонплатою за газ вочевидь не закрили

Асоціація газового ринку України та майже півсотні газорозподільних і газопостачальних компаній звернулися до Президента України, Прем’єр-міністра України та Голови НКРЕКП з відкритим листом щодо можливого виникнення колапсу із розрахунками за спожитий природний газ та послуги з його транспортування і розподілу, що ставить під загрозу функціонування галузі.

Про це zakarpatpost.net  сьогодні, 20 квітня, повідомили у ПАТ «Закарпатгаз». Як йдеться у відкритому зверненні, на сьогодні в Україні утворилася патова ситуація, коли вся нормативно-правова база, яка передбачає проведення розрахунків споживачів за природний газ та послуги з його транспортування і розподілу, втратила чинність. Йдеться, зокрема, про скасування 10 квітня Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, свого рішення щодо встановлення тарифів за послуги із доставки газу та обслуговування мереж, які були розраховані як плата за приєднану потужність.

«Такі дії державного регулятора були продиктовані безпрецедентним політичним тиском, незважаючи на те, що тарифи були прийняті відповідно до вимог Закону України «Про ринок природного газу», а також у зв’язку із взятими Україною зобов’язаннями перед МВФ, що закріплені у меморандумі від 22.03.2017 року та підписані Президентом та Прем’єр-міністром України», – заявляють газовики.

Вони також наголошують, що через відсутність нових правил щодо взаєморозрахунків на ринку, сьогодні підприємства галузі залишаються без фінансування.

У підсумку, керівники підприємств газорозподільної галузі України, підприємств постачальників газу закликали Президента України, Верховну Раду України, Кабінет Міністрів України в термін до 25 квітня 2017 року прийняти будь-яке законне рішення щодо встановлення тарифів за послуги з розподілу природного газу.

Отож маємо бути готовими до нових баталій та переживань за цифри, які впишуть у наші квитанції «сердешні» газовики області.

zakarpatpost.net стежитиме за ситуацією й надалі та інформуватиме своїх читачів про перебіг подій.

zakarpatpost.net