Site icon zakarpatpost.net

Чому між деякими власниками закарпатських кафе та клієнтами – паралельна реальність

Останнім часом кількість невдоволених послугами закладів громадського харчування інтенсивно збільшується. Однак запевняти, що у всіх кав’ярнях панує безлад – не можна, бо в окремих із них справді можна поїсти і смачно, й недорого. А ще…  всі непорозуміння і конфузи, як кажуть, інколи просто – збіг обставин чи справа випадку. Тож з етичних міркувань імена всіх дійових осіб і назв кафетеріїв у матеріалі ми вирішили замінити.

Інспектор Фреймут?

Цими днями до редакції газети zakarpatpost.net звернулася ужгородка Оксана  Попова (із етичних міркувань ім’я жінки та назву кав’ярні у матеріалі замінено) з проханням допомогти розібратися в ситуації, яка трапилася нещодавно у одному з громадських закладів.

– Бабуся з подругами вирішили відсвяткувати іменини в “Чорному драконі”. Попередньо жінки замовили одну холодну та дві гарячі страви. Незабаром офіціантка принесла замовлення. Вона подала одночасно і другі страви, і закуску. Звичайно, гаряча їжа швидко охолола. Тож старенькі зробили дівчині зауваження, на що отримали відповідь, мовляв, їх ніхто не збирається підігрівати. Відтак жінки попросили покликати адміністратора, або керуючу закладом. Невдовзі до них вийшла хазяйка. На всі зауваження власниця кафе відповіла, що максимум, що вона може зробити – це дати пластиковий посуд, аби іменинниця, якщо її щось не влаштовує, забрала їжу додому. На той час жінки саме доїли лише овочевий салат, який був окрасою однієї зі страв, інші ж наїдки виявились непридатними для вжитку. Під час діалогу до розмови долучився і син власниці. Він у грубій нецензурній формі почав виганяти бабусь із кафе, навіть жбурнув тарілку з закускою в іменинницю, наголосивши, що не збирається приймати від жінок розрахунок. Проте бабусі все ж  кинули на стіл гроші і вийшли. Утім чоловік не міг заспокоїтися. Він вибіг за ними, наздогнав їх і намагався максимально словесно образити стареньких відвідувачок», – розповіла ображена клієнтка.

І справді, незрозуміло для чого було влаштовувати такий «цирк», коли елементарно за кілька хвилин страву можна було розігріти у мікрохвильовій печі, яка є в кожній кав’ярні…

– Невже холодна їжа, неввічливі офіціанти і неповага до старшого покоління є стандартною моделлю поведінки у закладах громадського харчування, – зауважила жінка. – Бо особисто для мене це – шок.

Слід зазначити, що наразі молодь любить інспектувати все, що бачить. Нерідко навіть через Інтернет проводяться пошуки таємних клієнтів, завданням яких є фотографувати порушення і записувати на диктофон розмови з працівниками кафе, барів та ресторанів. А відтак… у соцмережах нерідко з’являються світлини  запечених у стравах хробаків, волосся на посуді, тарганів у закутках, брудних тарілок, виделок та склянок. Утім, думки ужгородських «інспекторів Фреймут» часто розбігаються з позиціями власників харчових установ.

Чи завжди правий клієнт?

За роз’ясненням щодо ситуації, яка трапилася з бабусями ми звернулися й до господарки “Чорного дракону”.

– Жінки виявилися дуже прискіпливими. То просили одразу все замовлення принести, то здійняли галас, що страви охолонуть. Звичайно, можна було замовляти їжу по черзі, не все зразу. У них же був час, аби почекати, вони ж пенсіонерки. Проте розігріти їжу їм ніхто не відмовляв. Просто в пориві емоцій, можливо, вони самі не чули себе. Крім того, аби задовольнити клієнтів, син вирішив пригостити їх за наш рахунок, біг за ними, аби повернути гроші, які вони залишили. Так що якщо наша провина в чомусь і є, то ми намагалися її загладити, – наголосила хазяйка кафе Марія Іванчук.

Крім того, зі слів жінки, до кав’ярні час від часу навідувалися й такі візитери, які навмисне підкидають, скажімо, у тарілку з супом мертву комаху, щоб не платити за замовлення.

– Якось один чоловік попросив принести пляшку вина і чарку горілки. Сидів десь годину. А коли настав час розраховуватись, затіяв сварку із працівницею, мовляв, напої були несмачними. Він навмисне почав порушувати громадський порядок, грубіянити, нецензурно лаятися, тільки б його вигнали з закладу, – ділиться спогадами пані Марія. – А бувало й таке, що замість звичайних грошей відвідувачі давали фальшиві банкноти. Або, наприклад, дівчина вкрала з бар-стійки мій гаманець. На щастя, він був порожнім…

І  той же час трапляються в кафе і такі випадки, коли офіціанти забувають прийняти замовлення від клієнтів, або списують на їхній рахунок власноручно розбиті тарілки чи склянки, коли ошукують при розрахунку. Однак… це вже зовсім інша історія.

zakarpatpost.net

 

Exit mobile version