На скільки подорожчає гречка в Закарпатті

Наразі, за даними Держслужби статистики, яка моніторить вартість основних товарів, гречка є найдорожчою Україні в Закарпатській області. Коштує вона в середньому 31,80 гривень за кілограм при загальнодержавній ціні  28,56 гривень.

Однак, за прогнозами експертів, незабаром вона коштуватиме ще більше.

“Знаєте, є золотий стандарт у світі. Так само в Україні є “стандарт гречки”. В умовах нестабільності золото зростає в ціні. Аналогічне можу сказати і про гречку”, – каже генеральний директор асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.

Із його слів, незабаром крупа коштуватиме не менше 40 гривень. Пов’язано це з тим, що аграрії відмовляються садити гречку.

“ Це пов’язано з її рентабельністю. Середня рентабельність цієї культури – 30 відсотків, тоді як рентабельність рису – 47 відсотків. У сої і соняшнику рентабельність вища, тому будуть сіяти їх. Гречку повинні були сіяти великі агрохолдинги. Для них не так важлива рентабельність, як сівозміна. Круп’яні культури повинні змінювати. Щоб фермери були зацікавлені в гречці, потрібна державна програма. Один рік фермерам доплачували по 50-100 гривень на гектар гречки. Але і ця програма повинна бути розумною, інакше всі вони масово почнуть сіяти гречку, досить ячменю, пшениці та соняшнику”, – наголошує голова асоціації фермерів Інна Кухарчук.

zakarpatpost.net