Які українські спеції найчастіше купують закарпатці?

Українська кухня, і особливо її закарпатська традиція, має купу пряних відтінків, а мода на інші національні кухні зробила десятки спецій частиною обов′язкових гастрономічних покупок.

А чи знаємо ми, звідки їдуть до нас ароматні, гострі, солодкі, пряні, різнокольорові приправи, без яких нині не обходиться жодна господиня? І чи відомо вам, що Україна теж багата на пряні традиції?

zakarpatpost.net завітав до ужгородського магазину, де зібрано понад сотню різноманітних спецій і приправ з усіх куточків світу. Там ми попросили співвласницю закладу Анну Агафонову розповісти великі і маленькі секретики про походження пряних відтінків наших страв.

«Найбільша кількість спецій походить й імпортується з Індії та Китаю. Найвідоміші з них насіння чіа, карі, куркума, бадьян, різні види перцю, імбир, кардамон, кунжут. А ось найпопулярніші трави (базилік, майоран, орегано, розмарин, чабрець) приїхали з Єгипту. Є й зовсім екзоти. Наприклад, перець Кубеба з Малайзії та білий перець з Бразилії. А ось улюблену закарпатцями паприку, але копчену на дубових гілочках, ми привозимо з Іспанії», – розповіла Анна.

Досліджуючи прянощі, стало цікаво, а чим може здивувати Україна. Як виявилося, ми теж не пасемо задніх.

«У нас вирощують і виготовляють різні види гірчиці, зокрема білу, чорну та жовту, коріандр, коріння петрушки, селери, хрону, льон, перець Чилі, кріп, фенхель та інші прянощі», – зазначає А. Агафонова. Наразі серед господинь стали дуже популярними пряні суміші, які є характерними для національних кухонь країн світу. Це, зокрема, улюблені багатьма сванська та адигейська солі, хмелі-сунелі з країн Кавказу, «шарена сол» з Болгарії, мемфіс з США, аювердична суміш «Салат йога» на основі асафетиди та чорної солі з Індії. Не дивлячись на таку розмаїту географію походження, усі ці прянощі та спеції можна знайти в Ужгороді. І хоч назви виглядають надто екзотично та незвично, але їхня вартість досить демократична і стартує від 3 гривень за порцію. «Водночас найдорожчою пряністю є досить знайома закарпатцям рослина, адже її різновид вкриває як рівнинну, так і високогірну частину області. Йдеться про шафран. Так ось 1 грам індійського сушеного шафрану коштує 250 гривень», – додала пані Анна.

І хоч Сократ говорив, що найкраща приправа до їжі це голод, zakarpatpost.net з ним абсолютно не згоден, з огляду на нові знання.

zakarpatpost.net