Українську їдемо вивчати в Ніредьгазу

Сьогодні, 25 квітня, у Ніредьгазькому університеті офіційно відкрили кафедру української мови та культури, інформує zakarpatpost.net.

Участь у відкритті взяли уповноважений Уряду Угорщини Іштван Грежа, керівник Консульства України у м. Ніредьгаза Аркадій Гупало, голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль, керівництво міста Ніредьгаза та університету.

Готуватимуть на кафедрі філологів та перекладачів, більше того, одразу двомовних – угорської та української. Навчатися за новим напрямком зможуть студенти обох країн. При чому, за словами уповноваженого угорського Уряду Іштвана Грежі, в Угорщині діє багато стипендіальних програм, якими зможуть скористатися як українці, так і угорці.

Відкриття української кафедри урядовці та дипломати обох країн назвали значним досягненням та наголосили, що угорці в Україні та українці в Угорщині мають володіти правом отримувати освіту рідною мовою. Ініціативу відродити викладання української у Ніредьгазькому університеті підтримав Уряд Угорщини й особисто Віктор Орбан, зазначив Іштван Грежа. Власне й фінансуватиме навчальний підрозділ при Інституті філології також угорський Уряд. Як розповів керівник Консульства України у м. Ніредьгаза Аркадій Гупало, у місцевій гімназії вже діє експериментальна група, у якій діти вивчають ази української мови. Це потенційні вступники до університету на нову спеціальність.

Також український дипломат додав, що новий освітній напрям розрахований не стільки на українців, як на угорців, яким запропонують опанувати українську мову. Вузькопрофільні українські кафедри вже діють в університетах Будапешту та Сегеду. А ось виш у Ніредьгазі для філологічно-перекладацької кафедри обрали не випадково. Тут вже діяла кафедра української та русинської філології, яку очолював професор-славіст Іштван Удварі. Саме під його редакцією була видана шеститомна база даних українсько-угорського словника та двотомний угорсько-український словник.

Сьогодні відомому науковцю, який помер у 2005 році, було відкрито меморіальну дошку біля центрального входу університету.

zakarpatpost.net