Як іршавчани вирощують та продають в Ужгороді розсаду

В Ужгороді кипить торгівля розсадою. 10 стеблин будь-якої зеленини можна придбати за 15 гривень.

«Однаково даю як капусту, так і помідори, перець, – каже Марія з Іршавського району. – І так залишаюся майже ні з чим. Тільки щоб привезти дари городу до Ужгорода треба витратити на бензин щонайменше 500 гривень. А ще – заплатити за місце біля ринку на Корятовича. Коштує ж метр 20 гривень. Аби викласти все – треба купувати хоч два».

Зі слів жінки, вирощувати городину складно і невигідно. Несприятливі кліматичні умови цієї весни досить позначилися на розсаді. Торік в аналогічний період вона була більшою.

«Зорати і подискувати всього лиш одну сотину обходиться в сотню, мішок мінерального добрива – 500 гривень, а його є на три сотини. Кілограм картоплі для висадки – 7 гривень. Зернята 8-10 за кілька штучок. А купувати треба якісне голландське насіння, на нього скупитися не можна, бо що посадиш, те й збереш», – розповідає господиня.

А ще поле потрібно поливати. Якщо води поруч немає, мудрі закарпатці  умудряються я робити власні приспособлення.

«Маємо спеціальний пристрій для поливу. Але він працює від бензину. А це – також додаткові витрати. Щоб полити ділянку треба хоч 10 літрів. Порахуйте, скільки це в грошах», – каже Марія.

Її підтримує й сусідка, що торгує поруч. Жінка також нарікає на те, садити нині дорого.

А ужгородці тим часом купують розсаду від роботящих іршавських ґаздинь і сподіваються, що виростять на дачах багатий урожай овочів.

Марія УЖАНСЬКА, zakarpatpost.net