Заради українського паспорту росіяни йдуть на приниження: перспективи безвізу

Перспектива отримання Україною безвізового режиму з Європою зробила нашу країну ще більш привабливою для іноземців, особливо з країн третього світу. Вони прагнуть отримати українське громадянство, розраховуючи, що це стане для них трампліном для подальшої еміграції в країни ЄС. І, щоб досягти своєї мети, придумують неймовірні історії переслідувань на батьківщині, які не проходять навіть елементарної перевірки логікою. А тим часом отримати українське громадянство стає все більш проблематично. Тому в Мережі свої послуги рекламують сотні посередників, які за гроші, але без будь-яких гарантій пропонують допомогти стати українцями в короткі терміни.

Не дають навіть добровольцям

За даними Держміграційної служби, за минулий рік українське громадянство за указом президента отримали 809 осіб (подали прохання 1319). У 2015 році таких щасливчиків було 978 з 1214.

Однак отримання українського громадянства – не така вже й проста процедура. Наприклад, одне з важливих умов – постійне проживання на території України протягом п’яти років і знання державної мови в обсязі, достатньому для спілкування або хоча б розуміння (потрібно показати відповідний атестат або диплом), пишуть «Весті».

Крім звичайних громадян, роками оббивають пороги чиновників, громадянство не можуть отримати навіть іноземці, які воюють за Україну в зоні АТО і яким президент пообіцяв спрощену процедуру. «У нас в легіоні зараз є дві людини, які хотіли б отримати українське громадянство. Вони вже зверталися за отриманням паспорта. В указі Порошенко про інтеграцію легіону в ЗСУ був пункт, за яким наші бійці можуть отримати громадянство за спрощеною процедурою. Але навіть в такому випадку це настільки складно зробити, що вся процедура може затягнутися мінімум на три роки, та й то не факт, що у них вийде, – розповів «Вістям» командир «Грузинського легіону» Мамука Мамулашвілі. – Оскільки хлопці одружені з українками, то згідно із законом їм належить видача тимчасової посвідки на проживання, через два роки вони можуть замінити його на постійний, а ще через рік – звернутися за отриманням громадянства, тобто мінімум три роки ».

Громадянство – від 8 тис. грн

У Мережі можна зустріти безліч посередників, які обіцяють допомогти в отриманні громадянства в найкоротші терміни. «Послуга обійдеться від 8 тис. грн, може зайняти від трьох місяців. Все залежить від вашої конкретної ситуації », – сказали нам в юридичній компанії Victor Legal Group, куди ми зателефонували під виглядом громадянина Литви, який хоче стати українцем.

В іншій компанії, яка надає послуги з отримання громадянства, нам розповіли, на що йдуть іноземці, щоб отримати наш паспорт. Наприклад, росіяни повідомляють, що їх переслідують на батьківщині. «Вони показують свої сторінки в соцмережах, де пишуть щось на підтримку України. В результаті там піднімається скандал, цій людині загрожують, його ображають, – розповів нам юрист фірми Андрій Веселовський. – Була у мене подружня пара, яка в одному російському місті навіть виходила на одиночний пікет на підтримку нашої країни, і їх потім закривали в відділку. На підставі цього вони просили наше громадянство. Не знаю, чим справа закінчилася, я за неї не взявся».

Також, за словами юриста, іноземці іноді беруть під опіку недієздатних українців (інваліда або психічно хвору людину). «Це допоможе їм потім стати громадянином України. Або шукають у себе українське коріння », – розповів Веселовський.

В Європу – через Україну

Втім, куди частіше українцями хочуть стати зовсім не європейці. А щоб стати володарем заповітної «корочки», вони вигадують часом неймовірні жалісливі історії – одна страшніша за іншу. Про це свідчить Реєстр судових рішень.

Наприклад, мешканка Камеруну розповіла, що працювала кухарем у генерала, але після одного з приготованих нею обідів дочка генерала отруїлася і померла. Злякавшись помсти, камерунка вирішила переселитися в Україну. Але довести смерть дитини або те, що їй щось загрожує в її країні, не змогла. Двоє жителів Іраку розповіли при співбесіді в Міграційній службі, що документів у них немає, так як їх забрали люди з автоматами. «Ми їхали в поїзді з Луганська до Києва, в вагон зайшли озброєні до зубів люди, забрали у нас паспорти. А натомість зажадали $ 500, яких у нас не було », – пояснив один з іноземців. Але його версію перевірили, і виявилося, що два роки тому поїзди з Луганська до столиці вже не ходили.

Громадянка Сомалі запевняла в суді, що в рідній країні їй загрожує насильницьке заміжжя, тому повертатися додому їй ніяк не можна. При цьому раніше на співбесіді з співробітниками міграційної служби жінка запевняла, що її мета – Європа, а Україна – всього лише спосіб туди потрапити. Жителі Афганістану скаржилися, що їм особисто погрожував розправою ватажок Талібану. Але, за даними ЗМІ та офіційних джерел, той помер в 2015 році.

Спікер Держміграційної служби Сергій Гунько розповів «Вістям», що безвіз, який незабаром може отримати Україна, іноземці помилково сприймають за можливість легалізуватися в країнах Євросоюзу. А фантастичні історії ніяк не впливають на рішення про громадянство. «Дійсно, вони придумують різні історії. Але в нашому законодавстві чітко прописано, хто може його отримати і що для цього потрібно. Громадянам України безвіз з ЄС не дає права на постійне проживання, а лише на відвідування Європи на певний час. І, залишившись там нелегально, іноземці будуть просто депортовані. Тому обраний такими іноземцями шлях до Європи складний і безперспективний », – уточнює Гунько.

До нас їдуть поляки і росіяни

За даними Держприкордонслужби, в минулому році в Україну іммігрували (отримали посвідку на проживання) 3145 іноземців. Вперше за багато років поляки обійшли росіян – 582 і 558 осіб відповідно, тоді як до конфлікту на Донбасі, в 2013 році, поляків було тільки 38, а росіян – 3280. Приїжджають до нас на ПМЖ і громадяни із західних країн: Латвії (105) , Естонії (43), Ізраїлю (65), Італії (10), Нідерландів (10), Великобританії (2), Кіпру (5), Чехії (4), США (7) і Швеції (1).

zakarpatpost.net