Чому на закарпатських лелек почали приїжджати дивитись туристи?

Закарпатці здавна люблять лелек. Цим пернатим у житті відводиться особливе місце. Наші краяни досі переконані, що лелеча пара віщує поповнення.

Утім…ужгородці Оксані Ващук нещодяавно вдалося заглянути у лелечу хатинку просто неба за допомогою квадрокоптера.

Гніздо пернатих у селі Ракошино Мукачівського району виявилося не порожнім. Самиця встигла вже знести яйця. Сидять на них почергово – то майбутній батько, то мати.

Авторка відео та унікальних лелечих світлин зауважила: «Ці ракошинські лелеки добре відомі закарпатцям. Схоже, вони чекають на  двох пташенят».

Пернаті дійсно закохали в себе багатьох краян.

«Усю свою юність спостерігала за лелеками – у нашому уже колишньому дворі було гніздо. Щовесни прилітали, робили “косметичний ремонт”, оселялися. А як вони неперевершено “клацають” дзьобом! Сусідські менші діти, побачивши наших красенів, кричали: “Бузьку, принеси Маруську”! Не знаю як у них склалося, а мені, таки, Маруську принесли. І не лише її, – запевнила Ольга Томашевська.

«Про лелек існує багато легенд. Кажуть, що вони розуміють людську мову, як і люди, шукають собі пару, турбуються про дітей і через ревнощі можуть покінчити життя самогубством. Якось одинчоловік недобре пожартував і підмінив яйце лелеки качиним. Лелека-мати вигрівала яйця, а батько носив їжу. Коли на світ з’явилися пташенята, разом з малим лелекою в гнізді вилупилось і каченя. Побачивши його, лелека високо злетів у небо і каменем упав на гніздо. Мертвими на землю впали пташенята і лелека-мати. А садиба того господаря незабаром пішла з димом», – поділилася думками мукачівка Лариса Король.

Цікаво, що відколи ракошинські лелеки стали зірками Інтернету, подивитись на них почали приїжджати туристи, які перед тим побували на оглядинах мукачівських сакур.

zakarpatpost.net