Site icon zakarpatpost.net

Чому на закарпатських лелек почали приїжджати дивитись туристи?

Закарпатці здавна люблять лелек. Цим пернатим у житті відводиться особливе місце. Наші краяни досі переконані, що лелеча пара віщує поповнення.

Утім…ужгородці Оксані Ващук нещодяавно вдалося заглянути у лелечу хатинку просто неба за допомогою квадрокоптера.

Гніздо пернатих у селі Ракошино Мукачівського району виявилося не порожнім. Самиця встигла вже знести яйця. Сидять на них почергово – то майбутній батько, то мати.

Авторка відео та унікальних лелечих світлин зауважила: «Ці ракошинські лелеки добре відомі закарпатцям. Схоже, вони чекають на  двох пташенят».

Пернаті дійсно закохали в себе багатьох краян.

«Усю свою юність спостерігала за лелеками – у нашому уже колишньому дворі було гніздо. Щовесни прилітали, робили “косметичний ремонт”, оселялися. А як вони неперевершено “клацають” дзьобом! Сусідські менші діти, побачивши наших красенів, кричали: “Бузьку, принеси Маруську”! Не знаю як у них склалося, а мені, таки, Маруську принесли. І не лише її, – запевнила Ольга Томашевська.

«Про лелек існує багато легенд. Кажуть, що вони розуміють людську мову, як і люди, шукають собі пару, турбуються про дітей і через ревнощі можуть покінчити життя самогубством. Якось одинчоловік недобре пожартував і підмінив яйце лелеки качиним. Лелека-мати вигрівала яйця, а батько носив їжу. Коли на світ з’явилися пташенята, разом з малим лелекою в гнізді вилупилось і каченя. Побачивши його, лелека високо злетів у небо і каменем упав на гніздо. Мертвими на землю впали пташенята і лелека-мати. А садиба того господаря незабаром пішла з димом», – поділилася думками мукачівка Лариса Король.

Цікаво, що відколи ракошинські лелеки стали зірками Інтернету, подивитись на них почали приїжджати туристи, які перед тим побували на оглядинах мукачівських сакур.

zakarpatpost.net

Exit mobile version