Чому закарпатський борщ знову подорожчав?

Попри проблеми в аграріїв, бізнес продовжує активно вкладати гроші у свій розвиток.

Продукти до українського борщу у квітні побили рекорди за ціною.

Так, невелика картопля була в супермаркеті до чотирьох гривень за кіло, а стала шість. Капуста зросла у ціні з 5 до 13 грн за кілограм. Буряк – із чотирьох підскочив до восьми гривень, а цибуля – з 3,5 грн виросла до семи грн. Морква із шести подорожчала до 14 грн, пише “Погляд“.

Аграрні спеціалізовані видання повідомляють  про те, що через дефіцит овочів торішнього врожаю борщовий набір підскочив у ціні. Моркву, капусту, картоплю, буряк купувати будемо закордоном за валюту. Наприклад, із Євросоюзу. При цьому в аграрному міністерстві стверджували, що Україна зібрала у рази більше врожаю. Йдеться про капусту, цибулю, буряк і морква, яких зібрано на 20% більше.

Наразі фермера активно закуповує дорогу техніку і насіння. Наприклад, поливна система коштує 180 тисяч євро, овочева сіялка – 1,7 млн грн. Насіння є імпортним, тому коштує 4 тисячі гривень за банку. Моркви на одному полі засадять з гектар. Вродити вона має в середньому 80 тон – це на 300 тисяч каструль борщу. Проте проблема – третина врожаю під загрозою, тому що слово “дистрибуція” до українських ферм дістатися ніяк не може.

zakarpatpost.net