Стрічка, яку знімали в Мукачеві та Хусті стала переможцем сьомого конкурсного відбору Держкіно

Ще в березні минулого року на Закарпатті побувала знімальна група компанії української компанії «Татофільм» та французької «КіноЕлектрон».

Зйомки короткометражної стрічки за новелою Франца Кафки «У нашій синагозі» проходили в Хусті та Мукачеві. Режиссером  та авторома сценарію виступив Іван Орленко.

Зі слів продюсера стрічки Олени Єршової, найкращою архітектурною пам’ятною єврейського народу на території всієї Західної України  є Ужгородська обласна філармонія, однак використати її для зйомок кіношники не змогли, оскільки наразі споруда експлуатується  за іншим призначенням. Тому події фільму відбувалися в хустській синагозі.

-Хуст ми обрали не випадково. Зв’язавшись із місцевим головою єврейської громади Володимиром Кацом, ми приїхали на місце, оглянули і добре вивчили всі привілеї будівлі яка є однією з кращих в Україні. Споруда справді  унікальна. По-перше, тут збереглися дивовижні старовинні фрески, а по-друге, уцілів спеціальний балкон для жінок, – розповіла zakarpatpost.net пані Олена. – Між іншим, ми проводили зйомки і в Києві та Страсбурзі. У Хусті ж платформою для роботи нам стала не тільки синагога, але й Чеське містечко. До того ж, один день ми ще знімали епізоди на одній з вулиць Мукачева.

Події в новелі розгорталися у 20-30-х роках минулого сторіччя, тож і не дивно, що автори стрічки знайшли відповідний антураж саме в Закарпатті, адже в нашому краї збереглося чимало автентичних архітектурних пам’яток старовини.

Головну роль у фільмі зіграв юний мукачівець Давид Тобак.

Як і обіцяли режисери, роботу над фільмом було завершено ще у вересні

Відтак згодом стрічка стала переможцем  сьомого  конкурсного відбору Держкіно. Бюджет фільму склав 1515,2 тис. грн., за рахунок Держкіно було профінансовано 900 тис. грн.

zakarpatpost.net