Скільки закарпатців заберуть у армію

Призовна кампанія буде проходити в Україні до кінця травня, призовуть понад 14 тисяч осіб.

В Україні проходить весняний призов на строкову службу в армію. Всього, згідно з постановою уряду, військові комісаріати по всій країні повинні закликати більше 14 тисяч українців у віці до 27 років. Сайт “Сегодня” з’ясував, кого і коли відправлять на службу в армію.

Коли і кого призвуть

Терміни призову визначає президент, а кількість призовників – уряд. Петро Порошенко підписав указ, згідно з яким весняний призов в армію пройде в квітні-травні, а осінній – в жовтні-листопаді. Цієї весни військкомати закличуть більше 14 тисяч українців по всій країні. Найбільше – в Дніпропетровській області (1480 осіб), а найменше в Луганській – 210 юнаків. На Закарпатті планується призвати 250 осіб.

_____-01_03

Ще кілька тижнів тому з Дніпра на строкову службу відправили перших 100 хлопців. Призовна кампанія триває – військові комісаріати розсилають повістки, старшокласники проходять медичну комісію. Якщо під час мобілізації воєнкоми зустрічали українців з повістками біля супермаркетів, прохідних пунктів на заводах і зупинках – то зараз від “рейдів” практично відмовилися. Як пояснили в одному з районних комісаріатів, потреба “ганятися” за призовниками відпала. План за кількістю “новобранців” значно скоротився.

 Хто має право на відстрочку і як покарають тих, хто ухиляється

За ухилення від призову на строкову службу (ст. 335 ККУ) загрожує обмеження волі на строк до трьох років. Як зазначає юрист Юрій Зюгманд, на ділі ухильниками “світить” умовний термін. При цьому адвокат зазначає, по закінченню умовного терміну судимість знімається. Якщо ж військовозобов’язаний не з’явився за повісткою до військкомату, не повідомив в комісаріат про зміну місця проживання, йому загрожує штраф у розмірі 85-119 гривень. За повторне порушення – від 170 гривень до 255 гривень. До слова, згідно із законом, роботодавці зобов’язані сповіщати військкомати про своїх співробітників призовного віку. (Ч. 4 ст. 34 Закону України “Про військовий обов’язок і військову службу” від 25.03. 1992 року № 2232-XII).

Хто має право на відстрочення від служби:

  • Тим, хто утримує непрацездатну матір або батька або іншого родича.
  • Має дитину віком до трьох років
  • Самостійно виховує дитину (без матері)
  • Має двох і більше дітей
  • Має вагітну дружину або дружину-інваліда
  • Є сиротою
  • Має тимчасові проблеми зі здоров’ям
  • Якщо брат служить в цей же час в армії
  • Молодше 21 року і при цьому здобуває освіту на денній формі
  • Вчителям (на весь період роботи за фахом)
  • Медикам (на весь період роботи за фахом)
  • Священикам (на весь період роботи за фахом)
  • Поліцейським (на весь період роботи за фахом)
  • Підозрюваних у кримінальних злочинах

Хто може отримати звільнення від призову в армію:

  • Непридатні за станом здоров’я
  • Молоді люди старше 27 років

Ще одна можливість “відкосити” від армії – хабар воєнкому. Так, кілька тижнів тому на хабарі в 600 доларів (16 тисяч гривень) попався в.о. військового комісара одного з районів Запоріжжя, повідомляють в поліції. У Києві з призовників беруть більше. За даними правоохоронців, кілька днів тому на хабарі в 900 доларів (24 тисячі гривень) попався співробітник медичної комісії в одному з військкоматів Київської області.

Юрист Олександр Плохотнік впевнений: навіть якщо немає правових підстав для відстрочки від армії – давати хабар не варто. “Звичайно, я як юрист, іншої відповіді дати не можу – хабарі давати не можна. А хто може вам гарантувати, що цей військовий комісар не попадеться через два дні, і вашу справу не переглянуть? Є багато правових підстав не йти в армію – наприклад, вступити до вищого навчального закладу”, – розповідає юрист.

Військову мобілізацію оголошувати не планують, але в армію можуть забрати українців з дипломами.

В цьому році, як розповіли в Генеральному штабі, в армію також можуть забрати українців віком до 43 років, які закінчили військову кафедру. Служити вони будуть півтора року зі збереженням за собою робочого місця.

Призов українців з військовими званнями на службу, в тому числі, дозволить замінити тих контрактників, які вирішать звільнитися. Як пояснила начальник управління комунікацій і преси Міністерства оборони Оксана Гаврилюк, на строковиків рішення призивати українців з вищою освітою і званням не вплине. Як припускають в Генштабі, можуть закликати приблизно чотири тисячі українців, які закінчили військові кафедри. При цьому військкомати будуть враховувати сімейні обставини. “В даному випадку мова йде про офіцерів первинних посад в підрозділах на рівні взводу або роти. Наразі кількість таких посад обмежена, ми навіть теоретично можемо залучати менше відсотка від загальної кількості офіцерів запасу. Тому, тим офіцерам запасу, яким буде пропонуватися служба по заклику, скажімо так, пощастить”, – пояснили в Генштабі.

У той же час проводити часткову військову мобілізацію в 2017 році не планують. Зараз звільнених в запас бійців заміщають контрактники. Як кажуть в Генштабі, рішення про чергову хвилю мобілізації в цьому році може прийняти тільки президент. Однак до тих пір, поки ситуація на Донбасі кардинально не загострилася, такої необхідності немає.

zakarpatpost.net