Синевирське озеро очолило ТОП-10 найкрасивіших водойм України

Іноземні туристи залюбки зараховують природні чудеса України в свої маршрути. Озера створюють цілі казкові світи з дивовижним поєднанням барв, унікальною флорою та фауною, пише Depo.ua.

Тож на берегах мальовничих водойм доволі легко бодай на кілька днів відірватися від реальності.Отже, підбірка найкрасивіших озер України складається з десяти водойм.

1. Синевир

Легендарне карпатське озеро значиться в списку must see для всіх, хто вирушив у тур чи прогулянку українськими Карпатами. Синевир – на висоті 1000 метрів над рівнем моря, і в оточенні крутих схилів з розлогими ялинами має вигляд справжньої перлини гірського краю.

2. Світязь

Озеро входить у групу Шацьких озер і числиться у списку “7 чудес України”. Світязь – одне з найбільших озер країни. При цьому вода в озері чиста і прозора, тож взявши човна і запливши на середину водойми, можна помилуватися розмаїтим підводним світом.

3. Біле озеро

Озеро розташоване в басейні річки Стир на Рівненщині. Вода в озері чиста, прозора і тепла, а місцеві жителі вірять в її чудодійні властивості і навіть називають водойму Ванною молодості. За легендою, у минулому панночкам носили воду з озера відрами – таким чином аристократки намагалися зберегти свою красу.

4. Озерце Окнище

У селі Оконськ Маневицького району Волинської області знаходиться вельми оригінальна природна пам’ятка – невеличке озерце з двома фонтанами посередині. Через підземні води Окнище сполучається з Шацькими озерами.

Вода у озерці багата на мінеральні солі, хоча її властивості повністю не вивчені і для лікувальних цілей вона не використовується.

Купаються в озері хіба що екстремали – температура води тут ледь досягає позначки у 9° С.

5. Ялпух

Озеро у місті Болград на Одещині розливається на 149 квадратних кілометрів і вважається другим за величиною озером Європи. У водоймі водиться 40 видів риби та чимало різновидів раків, а місцеві мешканці та гості залюбки відпочивають на піщаних пляжах.

6. Сиваш

Сиваш називають українським Мертвим Морем, адже вода в озері надзвичайно багата на мінерали і вважається цілющою. Рожевуватий колір озера надає йому фантастичного вигляду і приваблює мисливців на природні цікавинки.

Втім, прямо по ньому пролягає кордон між материковою Україною і окупованим Кримом. Тож аби отримати вільний доступ у найкрасивіші місця, краще їхати на Сиваш у складі туристичної групи.

7. Несамовите

Озеро розташоване у Карпатах, на висоті 1750 метрів над рівнем моря. З одного боку його оточують вражаючі валуни, а з іншого його прикрашають зелені луки. За легендою, якщо в озері вирішить покупатися людина зі злим серцем, у всьому краї вируватиме негода, натомість добрих людей озеро любить. Місцеві мешканці вірять: якщо самотній чоловік чи жінка вмиється водою з озера, неодмінно зустріне другу половину до кінця року.

8. Шелехівське

Озеро розташоване біля села Межиріч на Сумщині виникло ще в льодовиковий період. Наразі вражає зеленими берегами з надзвичайно багатим рослинним світом.

9. Берестувате

Озеро на Кировоградщині, яке також називають Чорним болотом, можна вважати однією з найбільш таємничих водойм в Україні. Цікаво хоча б те, що вчені і досі не можуть визначити його глибину. За деякими версіями, Берестувати має подвійне дно: так, ілюзію дна створює опале листя і гілки. Озеро вкрите лататтям, туристів дивують екзотичні болотяні рослини. Ще одна фішка Берестуватого – вкриті зеленню “острівки”, які постійно мігрують поверхнею озера.

10. Кагул

Озеро в низині Дунаю вважають найбільш південною точкою України після Криму.

Недаремно саме Кагул обирають перелітні птахи для зимівлі. На берегах водойми красиво, тепло і майже немає вітру, а скелі та квітуча рослинність створюють унікальну картинку.