Закарпатцям більше не загрожує «Синій кит»? Що зараз із адміном групи?

Термін арешту Філіпа Будейкіна, обвинуваченого в доведенні підлітків до самогубства через Інтернет, продовжено до 20 серпня. При цьому в суді Будейкін повідомив, що визнає свою провину і проти продовження арешту не заперечує. До цих пір Філіп категорично відкидав усі пред’явлені йому звинувачення.

За версією слідства, Філіп Будейкін, більш відомий як Філіп Лис, був адміністратором «груп смерті» в соціальній мережі «ВКонтакте». Його затримали в середині листопада 2016 року в Московській області, доставили в Санкт-Петербург і взяли під варту. Лису пред’явили офіційне звинувачення за ст. 110 «Доведення до самогубства» Кримінального кодексу Російської Федерації. Вона передбачає покарання до трьох років позбавлення волі.

За даними слідства, Будейкін створив віртуальне співтовариство «Синій кит», неповнолітні користувачі якого в підсумку гинули. Згідно з матеріалами справи, з грудня 2013 року до травня 2016 року було створено вісім таких віртуальних спільнот з закритим доступом. На даний момент слідством встановлено 15 учасників «групи смерті», які наклали на себе руки, послідовно виконуючи вимоги адміністраторів закритих спільнот. Самогубству ще п’ятьох підлітків вдалося запобігти.

Лиса затримали завдяки свідченням семикласниці з Омська. Сам він стверджував, що ніяке завдання учасникам «групи смерті» не давав і ні разу не спілкувалися з тим, хто наклав на себе руки. Філіп заявляв, що ніяких доказів його причетності до скоєних самогубств немає.

У березні 2017 року року ще одну кримінальну справу проти Будейкіна порушили в Астраханській області за обвинуваченням у замаху на доведення до самогубства 16-річної мешканки Астрахані. Цей злочин було попереджено працівниками обласного УФСБ. Обидві справи було вирішено об’єднати.

Філіпу Будейкіну 21 року. Його справу веде слідчий Антон Брейді. Після того, як у Великобританії теж були виявлені члени «групи смерті» «Синій кит», The Daily Mail газета звернулася до Брейді з проханням докладніше розповісти про Лиса, пишуть ФАКТИ.

Слідчий стверджує, що Філіп почав свою смертельну гру в 2013 році. «Лис швидко відточив свою тактику і виправив допущені на початку помилки. Він і його помічники діяли за наступною схемою. Перший етап – залучити якомога більше дітей у свої групи. Потім визначити, хто з них максимально піддається психологічним маніпуляціям. Скажімо, з 20 тисяч підлітків після відсіву залишалося всього 20. Але саме ці 20 були готові накласти на себе руки », – розповів Антон Брейді.

Філіп Лис і його помічники називають таких підлітків «біологічне сміття». Будейкін не раз на допитах заявляв слідчому, що не бачить злочину в тому, що хтось підштовхнув цих хлопців до самогубства. Він говорив, що суспільство повинно бути йому вдячним за чистку.

Слідчий в деталях розповів виданню, як проходив процес відсіву та доведення до самогубства тих, хто залишався. «Спочатку вони збирали дітей в віртуальні групи за допомогою соцмережі” ВКонтакте” і пропонували їм виконати кілька простих завдань. Частина підлітків відразу заявляли, що це нудно або нерозумно. І ці діти тут же відсівалися. Було ясно, що вони занадто сильні особистості, щоб дозволити собою маніпулювати. Ті, хто виконував завдання, незабаром отримували нове, більш складне, пов’язане з нанесенням собі поранення і каліцтва. Наприклад, пропонувалося перерізати собі вени, або балансувати на краю даху, вбити тварину. Все це було потрібно зняти на відео, яке служило потім доказом виконання завдання. Багато дітей відмовлялися і вибували з групи. Але залишалася невелика частина тих, хто слухняно робив усе, що наказували адміністратори. Для них залишитися в числі обраних, як їм внушалось, було куди важливіше, ніж задуматися, чому вони повинні виконувати чиїсь дивні і лякаючі розпорядження… »- розповідає Антон Брейді.

«Заради свого статусу в закритій віртуальній групі ці підлітки були готові на все. У буквальному сенсі. В результаті Лис довів до самогубства 15 осіб. Розібратися в цій справі було практично неможливо, тому що Філіп і його адміністратори наказували підліткам перед вчиненням самогубства знищити все листування на сторінках в соцмережі. І все це зробили 15 », – продовжує слідчий.

Все змінилося, коли одна дівчинка злякалася, отримавши останній наказ Лиса. Вона передала правоохоронним органам докази, які в підсумку дозволили затримати Будейкіна.

«Ця дівчинка, як багато підлітків, проводила багато часу в соціальних мережах. Одного разу її увагу привернуло посилання, розміщене під страшною картинкою. Пропонувалося клікнути на неї. Вона так і зробила. З’явилося нове посилання. І так ще кілька разів, поки в результаті вона отримала доступ в закриту віртуальну групу. Їй запропонували виконати парочку нескладних завдань. Незабаром на неї звернув увагу сам Лис. Вона отримала від нього запрошення приєднатися до обраних. Ці діти щоночі повинні були знаходитися в мережі о 4:20 », – розповідає Брейді.

Далі слідчий призводить показання дівчинки:

«Посеред ночі у мене дзвонив будильник, і я відразу, ще не прокинувшись повністю, хапалася за мобільний телефон. Мені наказували дивитися відео, яке складалося з фотографій підлітків, що стрибають із дахів будинків, або закривавлені роти, калюжі крові. Ці кадри супроводжувала неприємна музика упереміш з виттям тварин і криками дітей. Такі звуки зазвичай видають ті, над ким в цей момент знущаються фізично. Після таких переглядів мені хотілося заподіяти самій собі або комусь іншому фізичного болю, щось зламати, зруйнувати, навіть вбити когось…

Якщо я відмовлялася дивитися ці відео, він (Філіп Лис) починав принижувати мене, лаяти, соромити, називав слабкою. Після кожного такого перегляду мені наказували видалити всю інформацію… ”

Антон Брейді пояснює: «Все це робилося згідно з чіткою схемою. Підлітків будили саме в той час доби, коли мозок особливо сприйнятливий до впливу ззовні. Їх змушували дивитися лякаючі фото і слухати страшні крики та звуки, які потім переслідували їх протягом цілого дня. Наша дівчинка розповіла ще про одне відео, яке її змушували дивитися. Під похмуру музику з’являвся чорний екран, на якому потім раптом виникала кривава пляма. Потім вона бачила підлітка, якого збиває потяг. Музика в цей момент змішувався з його несамовитими криками… Мені, дорослій людині, стало погано вже від її розповіді”.

Слідчий продовжує: «Філіп вселяв їй, що життя жахливе, і що вона ніколи не стане кращою. Батьки її не розуміють, вони для неї – чужі. Лис говорив їй – зроби хоч раз у своєму житті щось прекрасне! Це чудово – померти молодим! Він вселяв їй, що вона – обрана, тільки така як вона здатна пізнати істину».

За словами слідчого, коли Будейкін відчув, що дівчинка боїться вчинити самогубство, він відразу трохи змінив тон «Не обов’язково стрибати з даху або кидатися під поїзд. Таблетки теж підійдуть. Це буде зовсім не боляче».

Дівчинка погодилася. Вона повинна була покінчити з собою 20 травня 2016 року. Коли дата була точно встановлена, вона знову злякалася і запитала Лиса, що буде, якщо вона не виконає його останній наказ? Він відповів: «Тоді ми допоможемо тобі. І не тільки тобі». Дівчинка зрозуміла – він погрожує. Чи погрожує, що розправиться з її близькими. І дівчинка погодилася. На щастя, її встигли врятувати. В даний час вона проходить курс реабілітації, почувається значно краще і може відкрито говорити про те, що їй довелося пережити.

Філіп Будейкін також погодився відповісти на кілька запитань журналістів. Він холоднокровно заявив: «Так, я дійсно підштовхував підлітків до самогубства. Ви все зрозумієте. Вони вмирали щасливими. Я давав їм те, чого у них не було в реальному житті: тепло, розуміння, спілкування».

Лис стверджує, що 17 підлітків наклали на себе руки завдяки його «Синьому киту». Ще 28 були готові вчинити самогубство, але його заарештували. Він вважає, що вони таки зробили це.

«Я очищав наше суспільство від біосміття. Я виношував цю ідею п’ять років, перш ніж почав реалізовувати її в 2013 році », – заявив Будейкін.

zakarpatpost.net