Билиці і небилиці у деклараціях закарпатських очільників. ЧАСТИНА 4

Газета «НЕДІЛЯ»  надала ексклюзивне право сайту zakarpatpost.net на публікацію матеріалу Сергія Федаки про статки закарпатських політиків.

Продовження. Попередню частину читайте тут.

Одні декларації неможливо читати без скупої чоловічої сльози (як вони бідолашні за таких власних злиднів встигають ще й про народ дбати?), інші – без кривої посмішки, треті – без гомеричного сміху. Проте хай читачі судять про усе самі. Усі опубліковані нижче цифри взято з Інтернету, де вони є загальнодоступними відповідно до вимог законодавства. Ми тільки згрупували їх для зручності читача. Оскільки матеріал готувався тривалий час, а декларації свої чиновники (і особливо депутати) публікували без надмірного поспіху, то наразі вдалося знайти далеко не всіх із тих, хто міг би цікавити прихильників «НЕДІЛІ». Проте і дана вибірка вийшла досить представницькою. До неї увійшли посадові особи, що очолюють виконавчу і представницьку владу в області, народні депутати, що представляють Закарпаття або мають закарпатські корені, керівники впливових обласних структур, міські голови. Усі ці люди дуже не схожі, належать до різних партій, але їхні декларації навпаки, напрочуд подібні між собою. Втім – судіть самі…

Валерій Лунченко все ще їздить на машині дружини

Хустянин Валерій Лунченко вказав у декларації, що живе у будинку площею 194,90 метрів квадратних та має земельну ділянку площею 525 метрів квадратних, які перебувають у спільній власності з сестрою. Його дружині Марині належать дві земельні ділянки в Хусті площею 425 та 60 метрів квадратних (спільно з Павлом Скотним) та дві ділянки у Шаяні площею 2500 і 4000 метрів квадратних (спільно з Оксаною Білецькою), а також готельно-ресторанний комплекс (у спільній власності з батьком та Павлом Скотним). Крім того, земельні ділянки в Хусті площею 810 та 333,4 метрів квадратних належить мамі нардепа.

Об’єктів незавершеного будівництва та цінних паперів у декларації не вказано. Автомобілів у власності пана Валерія також немає. BMW 2015 року випуску є власністю дружини нардепа.

Крім того, пані Марина наполовину з Оксаною Білецькою є власницею телекомпанії «Хуст».

Живе Валерій Лунченко із зарплатні 154 509 гривень (у минулій декларації вона була всього 78 573 гривні за рік), а пані Марина  – із доходів від заняття підприємницькою діяльністю, за що торік отримала 897 882 гривень (позаторік заробила 708 768 гривень). Із грошових активів нардеп задекларував 2 мільйони гривень, 29 тисяч доларів, 25 тисяч євро (минулого разу вказав 1,8 млн. гривень власних готівкових коштів та 20 тисяч євро дружини).

Щодо громадських організацій, то крім уже відомої благодійної організації «Благодійний фонд Валерія Лунченка та Мирослава Білецького «Наше Майбутнє» хустський слуга народу вказав у електронній звітності ще й громадську організацію «Фундація розвитку закарпатського мистецтва».

Віктор Балога став біднішим 

У декларації нардеп вказав не тільки власні статки, але й майно дружини Оксани та доньки Софії. Отже, як і раніше, парламентарій зазначив у звітності цілий аеродром. А точніше земельні ділянки, які займають навіть більшу площу. А їх зараз у родини шість: дві у Завидові площею 7 403 та 7 403 метрів квадратних, три у Чинадієві площею 5000,  4996 та 1104 метрів квадратних і у Мукачеві площею 200 метрів квадратних. Щоправда, попереднього разу землі у Балоги було більше, тоді він вказав аж 12 ділянок: дві у Завидові, сім у Мукачеві та три у Чинадієві.

Крім того, пан Віктор задекларував дві квартири у Мукачеві площею 123,40 і 101,10 метрів квадратних, а також у Києві квартиру площею 57,80 метрів квадратних і садовий (дачний) будинок площею 129,20 метрів квадратних. Незавершених об’єктів будівництва відомий мукачівець не має. Однак у нього є унікальні живописні роботи Ерделі, Кашшая, Єрмілова, Шиманського, Манайла, Габди, Бокшая, Коцки, Микити, Шолтеса та інших художників (загалом 26 старовинних творів мистецтва).

Щодо транспортних засобів, то Балога зазначив у електронній звітності автомобіль AUDI 2011 року випуску, LAND ROVER 2008 року випуску та AUDI дружини 2012 року випуску. А задекларований торік AUDI 2007 року випуску зараз не зазначений.

Прозвітував нардеп і про кілька підприємств, що належать його дружині.

Зарплата Віктора Балоги як парламентаря зросла із 78 909 гривень минулого разу до144 903 тепер. Коштів, пов’язаних із виконанням депутатських повноважень він отримав 169871 гривень (проти 80559 гривень минулого разу). Готівки депутат задекларував 250 000 гривень, 130 000 євро (у минулому році задекларував 190 000 гривень та 130 000 євро).

Павло Балога не має машини

Багатодітний батько Павло Балога прозвітував у декларації  не лише про себе, але  й про дружину Віталію, доньку Вікторію і синів Віктора та Павла.

Має він разом із сім’єю  у рідному місті дві земельні ділянки площею 1658 та 1000 метрів квадратних, будинок площею 429,70 метрів квадратних, а також у столиці ділянку площею 233 метрів квадратних та хату площею 425,1 метрів квадратних. Об’єктів незавершеного будівництва та цінного майна у Павла Балоги немає. Подарунків він також не отримував.

Із транспортних засобів він зазначив лише Mercedes-Benz ML350 2014 року випуску, що є власністю дружини. Також пані Віталії належать корпоративні права у «Закарпатській продовольчій компанії».

Зарплатні за минулий рік у Верховній Раді депутат отримав 157 423 гривень, а також 169 871 гривень – як кошти, пов’язані з виконанням депутатських повноважень.

Дружина Балоги отримала 14 815 гривень зарплатні на «Барві», 44 726 гривень у «Закарпатській продовольчій компанії»,  1 359 435 гривень прибутків від зайняття підприємницькою діяльністю, 120 000 гривень як дохід від відчуження рухомого майна і ще – трохи грошей від відчуження цінних паперів та корпоративних прав. Цікаво, що на банківському рахунку у «Приватбанку» пан Павло зберігає аж 18 гривень, а його дружина – 163 гривні. Готівкою у Павла Балоги задекларовано 1 300 000 гривень, 250 000 доларів.

У соціальних мережах не вщухають суперечки і обурення. Громадськість різко негативно відреагувала на показану чиновниками і депутатами розкіш. Деякі, навпаки, вважають факт декларування великим кроком вперед.

Суспільство зараз, саме зараз, має максимально прискіпливо вимагати відповіді, звідки взявся кожен долар в деклараціях. Адже сенс е-декларацій був не в тому, щоб всі дізналися те, що вони і так знали. Сенс був не в тому, щоб викликати хвилю ненависті у людей, почасти справедливу, коли чиновник показує божевільні прибутки, почасти лівацьку, коли показують доходи ті, хто може за них відповісти.

Сенс е-декларування був зовсім інший. Адже всі чудово знали, що вони багаті. Безсоромно багаті. Хіба хтось намагався це приховувати? І головне настає зараз. Після того як вони опублікували це, тепер вони зобов’язані довести, звідки це все з’явилося. У цьому головна суть поданих декларацій, брехня в яких в ідеалі кримінально має каратись.

Звичайно, ми не маємо права йти в напрямку«культу бідності» і вимагати, щоб всі були бідними. Але ми повинні укласти між самими собою «культ чесності», про повне неприйняття брехні з боку політиків. І вимагати відповіді. Публічної відповіді…

Продовження висвітлення «екзотичних» декларацій відомих закарпатських політиків та чиновників читайте на zakarpatpost.net завтра.

Сергій ФЕДАКА, газета  «НЕДІЛЯ», ексклюзивно для zakarpatpost.net