Чому нова ціна за природний газ з 1 жовтня становитиме близько 8300 грн. за тис. м куб.

Ціна за природний газ для України вже давно стала одним з гальмівних для соціально-економічного піднесення чинників, оскільки на ринку природного газу так і не вдалося подолати гегемонію посередників, які необґрунтовано збільшують вартість газу для підприємств та населення. Уряд за період з 2014 по 2017 рік так і не спромігся навести лад на ринку природного газу, тому в найближчому майбутньому варто знову очікувати зростання ціни на блакитне паливо.

Відомий український політик та громадський діяч Олексій Кучеренко на своїй сторінці у Facebook звертає увагу на Постанову Кабінету Міністрів України №187. Зокрема він зазначає, що «у відповідності з нею Міненерго до 1 липня зобов’язане оприлюднити нову ціну на газ по «імпортному паритету», яка вступить в силу з 1 жовтня 2017, пише «Економіст».

Так ось, за оцінкою нова і свіжа «європейська» ціна з «німецького хабу» для споживача буде в районі 8300 грн. за тис. м. куб. Звертаю Вашу увагу, що:

1. І при старій ціні 70 відсотків розрахунків за газ йдуть через субсидії та пільги і лише 30 відсотків платиться «живцем».

2. Нерозподілений прибуток Укргазвидобування на 1 квітня становить близько 25 мільярдів грн.

3. Очікуване зростання тарифів на тепло – плюс 20 відсотків.

4. Борги ТКЕ перед Нафтогазом складають 30 млрд. грн.

Нагадаємо, що Уряд за три роки так і не спромігся забезпечити встановлення реальної ціни на природний газ, щоб облегшити життя і підприємствам, і домогосподарствам. Завищена ціна на природний газ – це черговий крок до подальшого зубожіння українців і нова можливість для олігархів збільшити надприбутки.

zakarpatpost.net