Закарпатцеві клапан серця викроїли з м’язів

— Вадим Іванович із Закарпаття приїхав до Києва, щоб замінити клапан серця. Йому 69 років.

Мав кілька вад: хворий клапан і розширений корінь аорти. Міг будь-якої миті померти. Стінка аорти могла лопнути, — розповідає завідувач відділення кардіології інституту імені Шалімова Артур Габріелян. — Ми зробили йому так звану операцію “Озакі” — замінили серцевий клапан на створений із тканин його організму. Одночасно виконали пластику аорти.В Україні вже десяти хворим замінили клапан серця за новою методикою. Раніше використовували штучні органи. Операція називається “Озакі” — на честь японського кардіохірурга Шигеюкі Озакі. Він зробив її вперше. Складна тим, що все потрібно розрахувати до міліметра і з ювелірною точністю пришити. Операцію проводили українські кардіохірурги з німецьким колегою Ярославом Бенедіком із клініки міста Ессен, пише gazeta.ua.

— Під час операції використовували лекала, які розробив Ярослав Бенедік, — продовжує Артур Габріелян. — Взяли м’язову тканину хворого. Вирівняли її під дез­інфікуючим розчином. Тоді викроїли частини потрібного розміру та сформували стулки клапана. Вшили його в тіло пацієнта.

Частину аорти, що мала патології, також замінили.

— Використали протез зі штучної гіпоалергенної тканини. З часом він зростається з аортою. Частину аорти, яка була розтягнена — вшили.

Кардіохірурги в Україні досі замінювали хворий клапан серця на механічний. Він допомагав врятувати життя, однак людина була змушена все життя приймати ліки, які розріджують кров. Крім того, штучний клапан цокає, як годинник. Його чути, коли людина лягає спати чи залишається в тиші.

— Деякі пацієнти із механічним клапаном кажуть, що він просто зводить з глузду, бо не дає заснути своїм звуком. Але найбільша трудність — до кінця життя треба пити препарати, щоб не утворювались тромби. Із серцевим клапаном, виготовленим із тканин пацієнта, ніяких препаратів не потрібно. Він стає частиною тіла людини й після операції одужання настає значно швидше. Немає загроз ускладнень, інсульту. На сьомий день таких пацієнтів виписуємо додому.

Через кілька днів після операції Вадим Іванович зможе жити повноцінним життям. Йому дозволять робити справи по дому, помірні фізичні навантаження.

— У нас були такі пацієнти, які після “Озакі” навіть на будівництво пішли працювати — молодші трохи, сильніші. Дозволяємо і легкий фітнес, і щоденну невелику фізичну активність.