Як ужгородка жіночою травою лікує студентів

Мелісу ще називають лимонною м’ятою. Росте вона на території всієї області. Однак багато хто знає про неї лише, як проз заспокійливий засіб. А ужгородка Тетяна Васильчук вирощує рослину вдома зовсім для іншого.

«Жіноча трава, маточник, медівка, серцева трава – назв у меліси багато,- каже zakarpatpost.net жінка. – Вона як прянощі просто незамінна в кулінарії. Я додаю її в салати. Як чай рослина дуже приємна на смак у поєднанні з медом».

Смачні ліки Тетяна готує не лише для себе, але й для інших.

«Меліса – скарбниця корисних речовин. У ній містяться вітаміни С В1, В2, і каротиноїди, а також калій, кальцій, магній, залізо, марганець, хром, селен, мідь і цинк. Ще у своїй праці «Канон лікарської науки» Авіцена згадував траву, як засіб для зміцнення серця. Ймовірно, це основна і найважливіша властивість рослини — заспокійливе. Однак воно не єдине, оскільки ця рослина — справжня зелена аптечка, – наголошує ужгородка. – Я раджу її вживати всім вагітним жінкам. Колись у Франції під час пологів для підкріплення сил породіллям пропонували пиріжки з начинкою з листя меліси, що допомагало швидшій появі на світ малюків. Крім того, рослина збуджує апетит, ідеально підходить хворим на виразку шлунка. До мене звертається багато студентів із розладами травлення. Я їх відпоюю мелісовою настоянкою і вони навіть через роки приходять дякувати»,- зізнається Тетяна.

А ще, зі слів жінки, молодь із-за перевантаження часто страждає на головні болі. Утім вона знімає перевтому, виснаження, зцілює мігрень краще за будь-які магазинні препарати.

«Чотири чайні ложки подрібненого сухого листя я заливаю склянкою окропу і залишаю відстоятися годину. Далі проціджую і даю вживати по половині склянки до їжі тричі на день. Таке ж дозування використовую при лікуванні аритмії, гіпертонічної, ішемічної хвороби та атеросклерозу», – запевняє закарпатська травниця.

Жінка довго шукала, кому передати свої знання, каже, що  її бабуся, що жила на Рахівщині,була знахаркою. Наразі вона має ученицю – студентку УжНУ і покладає на неї дуже великі надії.

zakarpatpost.net