Чому в Закарпатті масово продають неякісний імпортний цемент

Продажі цементу в Україні останнім часом стабільно зростають. Це пов’язано зі збільшенням темпів будівництва в країні. Втім, зростаючий ринок приваблює не тільки сумлінних виробників і продавців. Експерти попереджають: зараз існують ризики масового імпорту в Україну білоруського і китайського цементу не кращої якості. пише UBR.

При цьому, за даними Європейської економічної комісії ООН, у щорічному виробництві цементу на душу населення Україна все одно знаходиться на передостанньому місці в Європі з показником 206 кг. Для порівняння: у Польщі він становить 489 кг, у Німеччині – 342 кг.

“Нижче тільки Великобританія (194 кг/люд.), та й то тому, що там традиційно більше будують з інших матеріалів – каменю, цегли, металу, скла. А бетонних конструкцій не так багато”, – розповіла керівник сектора будівництва Офісу ефективного регулювання Олена Шуляк.

Зате за вартістю будівельних робіт Великобританія також значно випереджає Україну – 1,8 тис. євро /люд. Щороку наша країна витрачає на будівництво різних об’єктів (в перерахунку на одного громадянина) майже 44 євро. У той же час Польща – по 944 євро, а Німеччина – майже 2,7 тис. євро.

У минулому році ситуація почала змінюватися. За даними асоціації “Укрцемент”, вперше за кілька останніх років у 2016 році будівельна галузь показала зростання на 17,5%. У першому кварталі 2017 року цей тренд зміцнився і обсяги будівництва зросли ще на 19%.

“Це пов’язано в першу чергу з будівництвом житла в містах-мільйонниках. Але ми очікуємо, що в найближчі кілька років активується не тільки житлове будівництво або спорудження ТРЦ, а й створення об’єктів дорожньої інфраструктури, промислових об’єктів і т.п.”, – розповів виконавчий директор асоціації “Укрцемент” Роман Скільський.

Слідом за ринком будівництва ожило і виробництво цементу. У минулому році вперше з 2011 року галузь стала рости. Тільки члени асоціації “Укрцемент” (95% ринку) наростили виробництво на 5,6%. Решта компаній збільшили свої показники на 6,5%. Попутно учасники ринку вдосконалювали своє виробництво. Важливий індикатор впровадження інновацій в галузь – способи виробництва цементу.

“Раніше в СРСР хорошим цементом вважався М 200, а роботу з ним можна було вести тільки з ранньої весни до глибокої осені. Зараз в Україні проводиться багато сучасних марок і будівництва не зупиняються цілий рік”, – розповів глава ради директорів Конфедерації будівельників України Олександр Ротов .

Незадіяний потенціал діючих печей для випалу клінкеру цементники оцінюють в 11,5%, які можна додати до нині виробленим 9 млн тонн. А якщо запустити простоюють печі (зараз працює 9 з 27), то виробництво можна відразу наростити на 47,5%.

Британський аналітик цементної промисловості Ясин Туара вважає, що через тридцять років, до 2050 року Україна може збільшити виробництво цементу на 90%. “Це може статися і раніше. Але для цього вам необхідно знайти гроші для фінансування масштабних будівельних проектів. Шляхи тут всього два: або підвищувати податки, або залучати інвестиції”, – вважає Туара.

Загрозливий імпорт

Однак розвитку ринку може перешкодити наплив імпортного продукту. У СНД найбільші виробники цементу – РФ, Білорусь, Україна і Казахстан. Крім Білорусі, всі країни мають приблизний паритет з виробництва і споживання цементу. Україна виробляє 9,09 млн т і споживає 9,45 млн т.

“Зараз ринок збалансований. Брак цементу ми компенсуємо з Білорусі”, – розповів Ротов.

Білорусь же виробляє 4,65 млн т і 3,41 т споживає. Тобто, має резерв близько 1,2 млн т. Який вона намагається реалізувати в Прибалтику і в Європу. Однак левову частку свого продукту Білорусь відправляє в Росію.

“Є серйозні побоювання, що значні обсяги цього експорту перетечуть на український ринок. РФ скоротила імпорт цементу майже на 44%. Тому ростуть поставки в Україну”, – зазначив Роман Скільський.

За його словами, у минулому році український експорт скоротився на 40%, а імпорт зріс на 41%. У порівнянні із загальним виробництвом приріст імпорту поки що невеликий – всього 0,45%, але, на думку представників галузі, небезпечний сам тренд.

“Є дві критичні загрози для українського ринку цементу – фальсифікація і імпорт. Якщо вдасться переламати ситуацію з фальсифікацією, то ми отримаємо зростання фасованого цементу на 50-57%. За даними компанії Gfk, це приблизно 20-25% всього ринку”, – уточнив Скільський.

Павло Качур каже, що небезпечний не сам імпорт, а поставки неякісного товару.

“Білорусь поки блокує видачу довготривалих сертифікатів на український цемент. У той же час нами вже виявлено 3 підроблених сертифікати відповідності на білоруський продукт, які МЕРТ вже скасував. Однак один з сертифікаційних центрів знову видає сертифікати з порушеннями, що виключає можливість випадкової помилки”, – розповів Павло Качур.

Судячи за пропозиціями українських торговців, ціни на фасований білоруський цемент коливаються в тих же діапазонах, що і на вітчизняний продукт: 1900-2300 грн/т при ціні українського в 1800-2200 грн/т (марка М 500).

Однак зміна умов роботи наших підприємств, наприклад, підвищення залізничних тарифів на 22%, як хоче “Укрзалізниця”, може порушити цей баланс.

У середньостроковій перспективі є ризик збільшення експортних поставок цементу з Китаю. Як відомо, ця країна зараз переживає уповільнення своєї економіки, і експерти не виключають, що, як і Білорусь, КНР почне вивозити надлишки продукції за кордон.

Обвал в українській промисловості прискорюється. “У цьому році такий поворот подій малоймовірний, однак якщо це трапиться, то Китай може змінити всю картину поставок цементу для багатьох країн світу”, – говорить Ясін Туара.

zakarpatpost.net