Як у Колочаві туристи щодня ловлять 40 кілограмів форелі. ВІДЕО

На форелевій фермі у селі Колочава Міжгірського району Закарпаття щодня ловлять 40 кілограмів форелі.

Про це розповів власник ферми Володимир Дзюба. Чоловік родом з Вінниччини, єдиний в Україні створив природну форелеву ферму. Вода в басейни тече з гірської річки, тому має приблизно однакову температуру влітку і взимку. Через це форель дуже смачна.

“Туристів дуже багато. Влітку записуються в чергу за 2-3 дні наперед. За раз ловлять до 2 кілограмів риби. Коли починав, працював з ресторанами й кафе. Тепер продаю рибу лише туристам”,- каже Володимир.

Туристам роздає вудочки, ті мусять спіймати рибину. Потім господар її чистить та смажить на мангалі.

“В нас були на дегустації французи, німці, австрійці. Всі сказали, що риба дуже смачна”, – додає господар.

Кілограм форелі коштує 250 гривень. На мангалі також готують картоплю “по-вінницьки” з часником та травами.

“Колись був у цьому селі на екскурсії. Мені так сподобалась природа, і форель. Що загорівся й собі щось подібне зробити. У справу вклав дуже багато. Та й справа не окупиться одразу. За рік форель виростає на 40 грамів. Треба чекати 5 років аби дійшла до товарного вигляду. Лише тодіі почне давати прибуток. Але в мене ризикове господарство. Якоїсь весни піднялася повінь і в річку змило кілька басейнів риби. А коли йде велика вода нічого вдіяти не зможеш”, – додав Володимир Дзюба.

У Володимира ферма збудована за американським проектом. Каже форель можна розводити будь – де, але вона не буде такою смачною і не є такою популярною в інших областях України, пише gazeta.ua.

“За 100 тисяч доларів можна зробити ферму, яка буде штучно охолоджуватись та наповнюватись киснем. В мене знайомі відкрили ферму на Вінниччині, але проект не пішов. Вінницькі люди знають карась, короп, товсто лоб. Аби запустити подібний проект треба багато вкласти в рекламу, розкрутку місця”

Валентина Мураховська

zakarpatpost.net