Як закарпатка робить квіти з того, що інші жінки одягають на ноги

Наше знайомство з Ольгою Новай почалося  з Інтернету.

Саме завдяки  глобальній мережі молода хустянка опанувала мистецтво і квіткового хенд-мейду. Її  ексклюзивні орхідеї не треба ні підживлювати, ні поливати…

Зі світу по нитці…

Після того, як пані Ольга пішла в декретну відпустку, у молодої мами почалися творчі пошуки, хотілося реалізувати прихований потенціал, знайти себе.

– Я пробувала займатися різними видами рукоділля, – каже жінка. – Спочатку робила квіти з паперу, лише потім перейшла до капрону. Власне з капроном працюю приблизно півроку. Намагаюся викраяти хвилинку, коли дитина або спить, або чимось зайнята. Працюю переважно вдень та увечері. Рукоділлю мене ніхто не вчив. Просто якось відкрила сторінку в Інтернеті і вирішила спробувати. Одразу виходило досить непогано, однак з часом усе більше вдосконалювала навики, почала по ниточці збирати інформацію, шукати інструкції, матеріали, дещо замовляти через Інтернет-магазини.

Ні рідні, ні друзі пані Ольги подібного хобі не мають.

– Коли подруги побачили, які квіти я роблю, почали й собі такі ж просити. Мені ж приємно дарувати людям радість, самій дуже подобається працювати творчо. Завжди цікаво втілювати в життя якісь мрії чи ідеї. Загалом коли хочу просто психологічно відпочити від щоденних турбот,  завжди приступаю до роботи. Буває, що мені сумно… в такі миті найбільше тягне фантазувати, – зізнається умілиця.

Натхнення Ольга Новай черпає з життя, вона не любить повторювати ті квіткові композиції, які вже бачила серед робіт інших майстринь.

– Хіба має ціну картина, змальована від іншого митця. Отак і в хенд-мейді. Вартісне те, що йде від душі, а не повторює готовий виріб іншого автора, – наголошує пані Ольга. – Відтворювання робіт інших авторів – не мистецтво.

Капрон – це не тільки колготки

Слід зазначити, що мода на капронові квіти пішла з Китаю. В Україні найбільше майстринь презентують таланти у великих містах – Києві, Харкові, Львові, Полтаві, Кіровограді… У Закарпатті техніка лише починає набувати популярності.

– На жаль,у реальному житті не знаю нікого, хто б займався тим же, що й я. Звісно, хотілося б обмінятися досвідом та думками. Утім Інтернет є теж непоганою альтернативою, – каже Ольга Новай. – Принаймні, я рада, що знайшла себе у ексклюзивному, досить новому, незвичайному, захоплюючому виді хенд-мейду.

Серед квітів, зроблених руками хустської майстрині найбільше орхідей, однак до снаги жінці робити і троянди, і сакуру, і фіалки…

– Приблизно вони одного розміру – близько 50 сантиметрів у висоту. Є й трохи більші, і менші. Мрію про те, що робитиму міні-орхідеї. Такі живі рослини можна придбати у квіткових магазинах, але для цього я поки  що не знайшла підручні матеріали. Люблю все неординарне. Мені навіть квіти подобаються якісь незвичні, – розповідає пані Ольга.

Також умілиця люб’язно ділиться тонкощами виготовлення капронових квітів.

– Аби зробити виріб, потрібні ножиці, нитка, різні проводи, вазон,  сизаль, а також або готові серцевинки, або бісер для прикрас … ну і… звичайно ж… капрон – не звичайні жіночі колготки, а спеціальний різнокольоровий… Хоча хтось використовує і непотрібні колготки. Я хіба що беру білі, дитячі. Інше – купую. Наприклад, робила з тонкого дротика пелюстки, покривала їх лаком, потім скріплювала між собою і виходила дивовижна квітка. З капрону можна, між іншим, робити ще й прикраси на капелюшки, обручі, сумки. Можна робити метеликів, пташок, можна створювати світильники із плафонами у вигляді квітів чи прості картини в рамках з рослинами із капрону. Капроновими квітами можна прикрашати все що заманеться, до того ж це дозволяють робити сучасні інструменти та матеріали. Декорації для інтер’єру – це далеко не вся гама застосування капрону, – ділиться знаннями умілиця. – І ще… що стосується дроту. Існує різна його товщина. Капрон же переважно однієї щільності. Він відрізняється від колготок. Кольори бувають однотонні і так званий меланж, тобто з розводами. Наприклад, біло-рожевий або чорно-білий. Весь капрон можна придбати готовий: зелений блакитний, рожевий, білий, чорний. Я просто вибираю той, який хочу, із запропонованого асортименту. Хоча, якщо б знайти білий капрон оптом, можна було б фарбувати фарбами для тканин. Я думаю це не проблема. Як варіант можна підфарбовувати якісь деталі акрилом.

Як правило, сама авторка надає перевагу червоній, жовтій, фіолетовій гамі. Над своїми витворами вона працює цілий день, головне – аби час для цього був. Утім жінка сподівається, що коли маленька донечка виросте, неодмінно допомагатиме їй займатися улюбленою справою.

Марина АЛДОН, zakarpatpost.net