Чому знову подорожчають яйця: нові перестановки на ринку

Українці можуть вдосталь наїсться дешевих яєць. Ось уже три місяці наші птахофабрики торгують ними собі в збиток. Цього року оптово-відпускні ціни почали знижуватися в березні, досягнувши найнижчої позначки на початку травня – 5,5-6,0 грн за десяток.

«При цьому, середня собівартість виробництва десятка яєць становить 13-14 грн. Тобто вже три місяці виробники відпускають свою продукцію значно нижче собівартості », – розповів UBR.ua гендиректор« Союзу птахівників України» Сергій Карпенко.

За його словами, для ринку яєць властиві відносно стабільний попит і сезонні коливання протягом року. Зазвичай ціни на яйця досягають свого піку в осінньо-зимовий період, коли знижується виробництво в господарствах населення. Відповідно, найдешевші яйця бувають навесні і влітку.

До сезонних факторів ось уже другий рік додаються проблеми з експортом нашої продукції. І хоча ситуація почала виправлятися, виробники не приховують, що будуть змушені восени підняти ціни, щоб покрити збитки попередніх місяців.

Виїдене яйце

За даними Держстату роздрібна вартість яєць в січні 2017 року становила 18,64 грн / дес, а в травні – лише 10,50 грн / дес. Наприклад, в квітні, за даними Економічної дискусійного клубу, яйця подешевшали на 19,7%, або на 4,58 гривні, пише ubr.ua .

У цій організації підрахували, що в минулому місяці середньомісячна вартість мінімального споживчого кошика (МПК) для працездатної людини становила 1364 грн – це 85% від рівня прожиткового мінімуму для цієї категорії населення. І яйця виявилися в ній найдешевшим продуктом – всього 1,4% (або 18,70 грн) від загальної вартості МПК.

Але що добре для споживача, не завжди на руку виробникові. Так, група компаній «Овостар Юніон» (великий виробник яєць) в першому кварталі 2017 року одержала $ 4,3 млн чистого прибутку, що в 1,4 рази менше, ніж за той же період 2016 року.

Падіння прибутку в компанії пояснюють низькими цінами на внутрішньому ринку і введенням низкою країн обмежень на імпорт яєць з України через випадки пташиного грипу, зафіксованих в південно-західних регіонах країни в грудні 2016 січні 2017 рр.

«Влітку виробництво яєць традиційно збільшується, в тому числі за рахунок господарств населення. Та й народ переїжджає на дачі, ближче до домашніх продуктів. Яйця – продукт тривалого зберігання без особливих вимог до температурного режиму, а тому особливих коливань ціни не передбачається », – розповів UBR.ua директор Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.

За даними «Союзу птахівників України», влітку виробництво яєць в господарствах населення збільшує загальна пропозиція цього продукту на 25-30%.

«Крім того, влітку населення традиційно більше споживає овочів і фруктів, і менше – яєць. Сукупний вплив цих факторів призводить до значного зниження цін », – зауважив Сергій Карпенко.

За його словами, в результаті вимушеного зменшення поголів’я птиці в промисловому секторі (для мінімізації збитків деякі птахофабрики позапланово забивали птицю) і завдяки збільшенню експортних поставок вдалося дещо зменшити пропозицію яєць на внутрішньому ринку.

Як наслідок – внутрішні оптово-відпускні ціни виросли до 11,50-12,00 грн., що не покриває їхньої собівартості, проте значно зменшує збитковість виробництва.

Як відзначають експерти, поставки яєць на експорт в періоди істотного зниження цін на внутрішньому ринку дають можливість підприємствам зменшувати збитковість.

«Однак необхідно відзначити, що експортувати свою продукцію можуть не більше десятка виробників», – кажуть в «Союзі птахівників України».

Надія на експорт

Наприклад, підприємства «Овостар Юніон» продовжили нарощувати виручку за рахунок збільшення відвантажень своєї продукції, в тому числі на експорт.

«Незважаючи на те, що ряд країн ввели обмеження на імпорт яєць з України, нам вдалося розширити географію продажів і збільшити експортну виручку. Оскільки за останні 3 місяці повторних випадків пташиного грипу не було, ми очікуємо, що ці обмеження будуть зняті в найближчому майбутньому », – заявляв раніше гендиректор« Овостар Юніон »Борис Бєліков.

Власник агрохолдингу «Укрлендфармінг» Олег Бахматюк сподівається на відкриття ринків Ізраїлю і Іраку для нарощування експортних поставок. Однак, за його словами, заробити багато не вдасться: експортна ціна на яйця зараз – $ 10-11 за ящик – це дуже мало, а вартість українського яйця на 30% нижче, ніж у інших країн-постачальників.

«Експорт трохи привідкрили. Але за цей час ціна на яйця впала у всій Європі. Ситуація така, що на експорт можна продати лише на 20-25% дорожче, ніж усередині країни. За рахунок демпінгу на внутрішньому ринку продавати навіть вигідніше, ніж на експорт – можна реалізувати більше», – зазначив Олексій Дорошенко.

Навіть офіційна статистика фіксує збільшення виробництва яєць за 4 місяці 2017 року – на 0,9% в порівнянні з аналогічним періодом 2016 року – до 4,875 млрд шт.

За словами Олексія Дорошенко, головними факторами, що впливають на вартість продуктів в Україні, є світові ціни на продовольство і курс національної валюти. В останні місяці практично по всіх групах продтоварів (крім цукру) спостерігається тенденція до зниження світових цін.

«У травні гривня зміцнювалася, що дає підстави говорити про настання якоїсь цінової стабілізації на ринку», – вважає Дорошенко.

Тому експерт не очікує до кінця літа істотних цінових коливань, розцінки якщо і будуть рости, то незначно, – до 12-13 грн за десяток.

Осінні перспективи

Однак вже цієї осені може повторитися ситуація 2016 року, коли ціни на яйця з жовтня різко зросли. На початку минулого року через зниження експорту всього за місяць ціни на яйця точно також впали: на 50%, до 12-15 грн за десяток з 23-25 ​​грн / десяток в грудні 2015-го. Оскільки експортні яйця пішли на внутрішній ринок.

Нагадаємо, Міністерство сільського господарства Ізраїлю в січні 2016 року в рамках дослідження виявило підвид сальмонели Enteritidis в курячих яйцях, ввезених з України, і прийняло рішення про припинення імпорту цієї продукції.

По суті, восени може повторитися минулорічна ситуація. Виробники будуть скорочувати виробництво для зменшення фінансових втрат, експорт почне зростати при сезонному скорочення пропозиції.

Як результат в минулому жовтні вартість яєць почала зростати, досягнувши в грудні рекордних позначок в 23-25 ​​грн / десяток у опті. Підприємства піднімали ціни, щоб покрити збитки, які вони несли протягом 8 місяців 2016 року. За даними «Союзу птахівників України», в 2016 році Україна експортувала яйця в більш ніж 20 країн, в основному Близького Сходу, Африки та Кавказу.

«У зв’язку зі спалахами пташиного грипу в Україні в грудні минулого року, деякі країни ввели обмеження на імпорт української продукції птахівництва, в тому числі і Ірак, експорт в який, за підсумками минулого року, склав 35%», – розповів Сергій Карпенко.

Наразі Україна вільна від цієї хвороби, що дає можливість відновити експорт в країни, які вводили обмеження. За його словами, активно ведуться переговори по відновленню торгівлі яйцями з Ізраїлем. Тому і є відповідні надії, що збільшення експортних поставок дозволить виробникам в літній період реалізовувати свою продукцію хоча б на рівні собівартості.

За даними УКРІНФОРМу, в січні-квітні 2017 року Україна експортувала 4,34 тис. т яєць, що на 8,82 %% менше показника березня (4,76 тис. т). Основними імпортерами українських яєць є ОАЕ (на $ 8,98 млн), Ліберія (на $ 1,34 млн) і Сьєрра-Леоне (на $ 0,77 млн). Експорт в ці країни склав 10,93 тис. Т, 1,63 тис. Т і 0,94 тис. Т яєць, відповідно. За 2016 році Україна експортувала яєць на $ 45,5 млн, що на $ 32 млн менше показника 2015 року – $ 77,5 млн.

zakarpatpost.net