За що закарпатці платять більше, ніж європейці

Незважаючи на те що в Україні купівельна спроможність нижча, ніж в ЄС, ціни у нас часто вищі.

Будинок на морському узбережжі в Одесі коштує дорожче, ніж аналогічний у Болгарії, а за джинси і косметику в українському магазині доведеться викласти набагато більше, ніж в Польщі. Незважаючи на те що в Україні купівельна спроможність нижча, ніж в ЄС, ціни у нас часто вищі (див. інфографіку). Експерти кажуть: головна причина – це корупційні ризики, які закладають бізнесмени в ціну товару, пише Погляд.

У жителів Закарпаття популярні будиночки в Словаччині, в 30-50 км від кордону. Їх ціна €15-20 тис. А під Ужгородом пристойний будинок – €30 тис. Те ж саме і з нерухомістю біля моря. Якщо в Чорногорії можна дозволити пристойний будиночок за €23 тис., то в Одесі за ці ж гроші – літню хатинку.

Така ж історія торкнулася і магазинів одягу. «Будучи в Польщі, провів експеримент: сфотографував ціни на асортимент магазину Zara в Варшаві, а потім подивився на аналогічні в Києві. Різниця – 10-20 євро на товар», – розповів Євген Зацепін. Подібна історія і з косметикою.

«Туш Christian Dior в Європі коштує вдвічі менше, ніж у нас. Невже у нас все такі багаті?» – обурюється Анастасія Кравцова. Експерти підтверджують: низка товарів і послуг в Україні дійсно набагато дорожче, ніж в ЄС.

 

За деякі товари українці платять дорожче, ніж європейці

Те саме стосується і продовольства: в супермаркетах Європи можна навіть відшукати більш дешеві продукти, ніж в Україні. Наприклад, півкіло арабіки в польському супермаркеті коштує 280 грн на наші гроші, а у нас аналогічний пакет – 699 грн. Велика різниця в цінах і на алкоголь.

zakarpatpost.net